MJEKESIThis is a featured page

MJEKESI E PERGJITHESHME

Kardiologji


Kardiokirurgji


Kirurgjia e vazave


Kirurgjia e përgjithshme


Gjinekologji


Urologji


Neurokirurgji


Ortopedi


Onkologji


Hematologji


Endokrinologji


Nefrologji


Gastroenterologji


Imunologji dhe Reumatologji


Pediatri


Imazheri dhe Radiologjia Invazive


Kirurgjia Plastike


Kirurgjia e Toraksit


Otorinolaringologji


Okulistikë


Fizioterapi


Mire se erdhet ne mjekesi.com


Onkologji
Banjat e diellit ulin rrezikun për kancer në prostat
Me ardhjen e verës dhe orëve të gjata të diellit mbërrin një lajm i mirë për burrat që i pëlqejnë banjat e diellit: ekspozimi ndaj rrezeve të diellit ul rerzikun për shfaqjen e kancerit në prostat. Ky është përfundimi i një studimi të publikuar në revistën “Cancer Research da Esther John” i kryer nga “Northern California Cancer Center” dhe “Keck School of Medicine”. >>>


Okulistikë
Qumështi i gjirit ndihmon sytë
Fëmijët që ushqehen me gji shohin më mirë. Ky është përfundimi i një studimi të publikuar në “Journal of American Medical Association”, i cili rithekson vetitë e qumështit të gjirit, që është në gjendje të sigurojë një rritje të mirë të indeve nervore dhe të shikimit në veçanti. >>>


Onkologji
Aspirina dhe vitamina E nuk parandalon kancerin tek grate
Një studim shkencor në fushën e mjekësisë ku u vëzhguan 40 000 paciente amerikane ka rezultuar se përdorimi rregullisht i aspirinës në doza të vogla nuk parandalon në përgjithësi kancerin dhe përdorimi i vitaminës E është i paefektshëm për të shmangur prekjen nga kanceri apo sëmundjet e zemrës. >>>


Kardiologji
Estrogeni, mbron femrat nga problemet kardiovaskulare
Gratë, megjithëse janë më pak të rrezikuara nga infarkti se burrat, kanë më shumë frikë se mos bëhen viktima të tij. Ky është përfundimi i një studimi të kryer nga Këshilli Kombëtar i Studimeve onale të “FAO”-s. >>>


Shkrimet tjera


KategoriaArtikulli


Onkologji


:


Banjat e diellit ulin rrezikun për kancer në prostat


Okulistikë


:


Qumështi i gjirit ndihmon sytë


Onkologji


:


Aspirina dhe vitamina E nuk parandalon kancerin tek grate


Kardiologji


:


Estrogeni, mbron femrat nga problemet kardiovaskulare


E Përgjithshme


:


Alergjitë, jo gjithmonë të shërueshme


E Përgjithshme


:


Njerezit mbi 40 vjec, me te rrezikuar ndaj alergjive


E Përgjithshme


:


Efektet e lënies së duhanit ndihen pas 14 ditësh


E Përgjithshme


:


H5N1 më i rrezikshëm se SARS


E Përgjithshme


:


Tregtia e organeve


Kardiologji


:


Zemra dhe ushtrimet fizike


Artikuj


Banjat e diellit ulin rrezikun për kancer në prostat Qumështi i gjirit ndihmon sytë Aspirina dhe vitamina E nuk parandalon kancerin tek grate Estrogeni, mbron femrat nga problemet kardiovaskulare Alergjitë, jo gjithmonë të shërueshme Njerezit mbi 40 vjec, me te rrezikuar ndaj alergjive Efektet e lënies së duhanit ndihen pas 14 ditësh H5N1 më i rrezikshëm se SARS Tregtia e organeve Zemra dhe ushtrimet fizike Një gjen i ri; Mjekësia alternative; Efektet anësore të ilaceve Kurim i diabetit përmes gjenesh


Fakulteti i Mjekësisë

MJEKESI - bakero207.com
MJEKESI - bakero207.com
MJEKESI - bakero207.com


MJEKESI - bakero207.com
MJEKESI - bakero207.com
MJEKESI - bakero207.com

MJEKESI - bakero207.com


Universitete
të Tjera

MJEKESI - bakero207.com


MJEKESI - bakero207.com
MJEKESI - bakero207.com
MJEKESI - bakero207.com

Departamenti i Patologjisë dhe Mjekësisë Ligjore

Shef i Departamentit
Prof.Dr. Shyqyri Subashi
Tel & Fax: + 355 42 63644; + 355 42 62661
E-Mail: subashi@albaniaonline.net
Departamenti ka 1 seksion
1. Seksioni i Patologjise
Stafi perbehet nga 6 pedagoge me kohe te plote
Lëndët kryesore që mbulon ky seksion janë:
Patologjia e pergjithshme
Pathologjia speciale (Patologjia e organeve)
Studimet kryesore te ndjekura nga stafi i ketij seksioni jane:
Patologjia Perinatale
Pathologjia Gjinekologike
Pathologjia e zemres
Pathologjia e mushkerive
Citologjia
Ka 2 laboratore.ANATOMI

MJEKESI - bakero207.com


Begin your tour by choosing a system...
Skeletal Skeletal

Digestive
Digestive

Muscular
Muscular

Lymphatic
Lymphatic

Endocrine
Endocrine

Nervous
Nervous

Cardiovascular
Cardiovascular

Male Reproductive
Male Reproductive

Female Reproductive
Female Reproductive

Urinary
Urinary

Heart
Anatomy—branch of biology concerned with the study of body structure of various organisms, including humans
Columbia Encyclopedia


MJEKESI - bakero207.com
Anatomy of the Human Body

Henry Gray

The Bartleby.com edition of Gray’s Anatomy of the Human Body features 1,247 vibrant engravings—many in color—from the classic 1918 publication, as well as a subject index with 13,000 entries ranging from the Antrum of Highmore to the Zonule of Zinn.

Search:
CONTENTS
Bibliographic Record Preface Illustrations Subject Index
TWENTIETH EDITION
THOROUGHLY REVISED AND RE-EDITED BY WARREN H. LEWIS
ILLUSTRATED WITH 1247 ENGRAVINGS

PHILADELPHIA: LEA & FEBIGER, 1918
NEW YORK: BARTLEBY.COM, 2000

Introduction Anatomical Bibliography I. Embryology
 1. The Animal Cell
 2. The Ovum
 3. The Spermatozoön
 4. Fertilization of the Ovum
 5. Segmentation of the Fertilized Ovum
 6. The Neural Groove and Tube
 7. The Notochord
 8. The Primitive Segments
 9. Separation of the Embryo
 10. The Yolk-sac
 11. Development of the Fetal Membranes and Placenta
 12. The Branchial Region
 13. Development of the Body Cavities
 14. The Form of the Embryo at Different Stages of Its Growth
Bibliography II. Osteology
 1. Introduction
 2. Bone
 3. The Vertebral Column
  a. General Characteristics of a Vertebra
  1. The Cervical Vertebrć
  2. The Thoracic Vertebrć
  3. The Lumbar Vertebrć
  4. The Sacral and Coccygeal Vertebrć
  b. The Vertebral Column as a Whole
 4. The Thorax
  a. The Sternum
  b. The Ribs
  c. The Costal Cartilages
 5. The Skull
  a. The Cranial Bones
  1. The Occipital Bone
  2. The Parietal Bone
  3. The Frontal Bone
  4. The Temporal Bone
  5. The Sphenoid Bone
  6. Ethmoid bone
  b. The Facial Bones
  1. The Nasal Bones
  2. The Maxillć (Upper Jaw)
  3. The Lacrimal Bone
  4. The Zygomatic Bone
  5. The Palatine Bone
  6. The Inferior Nasal Concha
  7. The Vomer
  8. The Mandible (Lower Jaw)
  9. The Hyoid Bone
  c. The Exterior of the Skull
  d. The Interior of the Skull
 6. The Extremities
  a. The Bones of the Upper Extremity
  1. The Clavicle
  2. The Scapula
  3. The Humerus
  4. The Ulna
  5. The Radius
  b. The Hand
  1. The Carpus
  2. The Metacarpus
  3. The Phalanges of the Hand
  c. The Bones of the Lower Extremity
  1. The Hip Bone
  2. The Pelvis
  3. The Femur
  4. The Patella
  5. The Tibia
  6. The Fibula
  d. The Foot
  1. The Tarsus
  2. The Metatarsus
  3. The Phalanges of the Foot
  4. Comparison of the Bones of the Hand and Foot
  5. The Sesamoid Bones
III. Syndesmology
 1. Introduction
 2. Development of the Joints
 3. Classification of Joints
 4. The Kind of Movement Admitted in Joints
 5. Articulations of the Trunk
  a. Articulations of the Vertebral Column
  b. Articulation of the Atlas with the Epistropheus or Axis
  c. Articulations of the Vertebral Column with the Cranium
  d. Articulation of the Mandible
  e. Costovertebral Articulations
  f. Sternocostal Articulations
  g. Articulation of the Manubrium and Body of the Sternum
  h. Articulation of the Vertebral Column with the Pelvis
  i. Articulations of the Pelvis
 6. Articulations of the Upper Extremity
  a. Sternoclavicular Articulation
  b. Acromioclavicular Articulation
  c. Humeral Articulation or Shoulder-joint
  d. Elbow-joint
  e. Radioulnar Articulation
  f. Radiocarpal Articulation or Wrist-joint
  g. Intercarpal Articulations
  h. Carpometacarpal Articulations
  i. Intermetacarpal Articulations
  j. Metacarpophalangeal Articulations
  k. Articulations of the Digits
 7. Articulations of the Lower Extremity
  a. Coxal Articulation or Hip-joint
  b. The Knee-joint
  c. Articulations between the Tibia and Fibula
  d. Talocrural Articulation or Ankle-joint
  e. Intertarsal Articulations
  f. Tarsometatarsal Articulations
  g. Intermetatarsal Articulations
  h. Metatarsophalangeal Articulations
  i. Articulations of the Digits
  j. Arches of the Foot
IV. Myology
 1. Mechanics of Muscle
 2. Development of the Muscles
 3. Tendons, Aponeuroses, and Fascić
 4. The Fascić and Muscles of the Head.
  a. The Muscles of the Scalp
  b. The Muscles of the Eyelid
  c. The Muscles of the Nose
  d. The Muscles of the Mouth
  e. The Muscles of Mastication
 5. The Fascić and Muscles of the Anterolateral Region of the Neck
  a. The Superficial Cervical Muscle
  b. The Lateral Cervical Muscles
  c. The Supra- and Infrahyoid Muscles
  d. The Anterior Vertebral Muscles
  e. The Lateral Vertebral Muscles
 6. The Fascić and Muscles of the Trunk
  a. The Deep Muscles of the Back
  b. The Suboccipital Muscles
  c. The Muscles of the Thorax
  d. The Muscles and Fascić of the Abdomen
  e. The Muscles and Fascić of the Pelvis
  f. The Muscles and Fascić of the Perineum
 7. The Fascia and Muscles of the Upper Extremity
  a. The Muscles Connecting the Upper Extremity to the Vertebral Column
  b. The Muscles Connecting the Upper Extremity to the Anterior and Lateral Thoracic Walls
  c. The Muscles and Fascić of the Shoulder
  d. The Muscles and Fascić of the Arm
  e. The Muscles and Fascić of the Forearm
  f. The Muscles and Fascić of the Hand
 8. The Muscles and Fascić of the Lower Extremity.
  a. The Muscles and Fascić of the Iliac Region
  b. The Muscles and Fascić of the Thigh
  c. The Muscles and Fascić of the Leg
  d. The Fascić Around the Ankle
  e. The Muscles and Fascić of the Foot
Bibliography V. Angiology
 1. Introduction
 2. The Blood
 3. Development of the Vascular System
 4. The Thoracic Cavity
  a. The Pericardium
  b. The Heart
  c. Peculiarities in the Vascular System in the Fetus
Bibliography VI. The Arteries
 1. Introduction
 2. The Aorta
 3. The Arteries of the Head and Neck
  a. The Common Carotid Artery
  1. Relations
  2. The External Carotid Artery
  3. The Triangles of the Neck
  4. The Internal Carotid Artery
  b. The Arteries of the Brain
 4. The Arteries of the Upper Extremity
  a. The Subclavian Artery
  b. The Axilla
  1. The Axillary Artery
  2. The Brachial Artery
  3. The Radial Artery
  4. The Ulnar Artery
 5. The Arteries of the Trunk
  a. The Descending Aorta
  1. The Thoracic Aorta
  2. The Abdominal Aorta
  b. The Common Iliac Arteries
  1. The Hypogastric Artery
  2. The External Iliac Artery
 6. The Arteries of the Lower Extremity
  a. The Femoral Artery
  b. The Popliteal Fossa
  c. The Popliteal Artery
  d. The Anterior Tibial Artery
  e. The Arteria Dorsalis Pedis
  f. The Posterior Tibial Artery
Bibliography VII. The Veins
 1. Introduction
 2. The Pulmonary Veins
 3. The Systemic Veins
  a. The Veins of the Heart
  b. The Veins of the Head and Neck
  1. The Veins of the Exterior of the Head and Face
  2. The Veins of the Neck
  3. The Diploic Veins
  4. The Veins of the Brain
  5. The Sinuses of the Dura Mater. Ophthalmic Veins and Emissary Veins
  c. The Veins of the Upper Extremity and Thorax
  d. The Veins of the Lower Extremity, Abdomen, and Pelvis
 4. The Portal System of Veins
VIII. The Lymphatic System
 1. Introduction
 2. The Thoractic Duct
 3. The Lymphatics of the Head, Face, and Neck
 4. The Lymphatics of the Upper Extremity
 5. The Lymphatics of the Lower Extremity
 6. The Lymphatics of the Abdomen and Pelvis
 7. The Lymphatic Vessels of the Thorax
Bibliography IX. Neurology
 1. Structure of the Nervous System
 2. Development of the Nervous System
 3. The Spinal Cord or Medulla Spinalis
 4. The Brain or Encephalon
  a. The Hind-brain or Rhombencephalon
  b. The Mid-brain or Mesencephalon
  c. The Fore-brain or Prosencephalon
  d. Composition and Central Connections of the Spinal Nerves
  e. Composition and Central Connections of the Spinal Nerves
  f. Pathways from the Brain to the Spinal Cord
  g. The Meninges of the Brain and Medulla Spinalis
  h. The Cerebrospinal Fluid
 5. The Cranial Nerves
  a. The Olfactory Nerves
  b. The Optic Nerve
  c. The Oculomotor Nerve
  d. The Trochlear Nerve
  e. The Trigeminal Nerve
  f. The Abducent Nerve
  g. The Facial Nerve
  h. The Acoustic Nerve
  i. The Glossopharyngeal Nerve
  j. The Vagus Nerve
  k. The Accessory Nerve
  l. The Hypoglossal Nerve
 6. The Spinal Nerves
  a. The Posterior Divisions
  b. The Anterior Divisions
  c. The Thoracic Nerves
  d. The Lumbosacral Plexus
  e. The Sacral and Coccygeal Nerves
 7. The Sympathetic Nerves
  a. The Cephalic Portion of the Sympathetic System
  b. The Cervical Portion of the Sympathetic System
  c. The Thoracic Portion of the Sympathetic System
  d. The Abdominal Portion of the Sympathetic System
  e. The Pelvic Portion of the Sympathetic System
  f. The Great Plexuses of the Sympathetic System
Bibliography X. The Organs of the Senses and the Common Integument
 1. The Peripheral Organs of the Special Senses
  a. The Organs of Taste
  b. The Organ of Smell
  c. The Organ of Sight
  1. The Tunics of the Eye
  2. The Refracting Media
  3. The Accessory Organs of the Eye
  d. The Organ of Hearing
  1. The External Ear
  2. The Middle Ear or Tympanic Cavity
  3. The Auditory Ossicles
  4. The Internal Ear or Labyrinth
  e. Peripheral Terminations of Nerves of General Sensations
 2. The Common Integument
XI. Splanchnology
 1. The Respiratory Apparatus
  a. The Larynx
  b. The Trachea and Bronchi
  c. The Pleurć
  d. The Mediastinum
  e. The Lungs
 2. The Digestive Apparatus
  a. The Mouth
  b. The Fauces
  c. The Pharynx
  d. The Esophagus
  e. The Abdomen
  f. The Stomach
  g. The Small Intestine
  h. The Large Intestine
  i. The Liver
  j. The Pancreas
 3. The Urogenital Apparatus
  a. Development of the Urinary and Generative Organs
  b. The Urinary Organs
  1. The Kidneys
  2. The Ureters
  3. The Urinary Bladder
  4. The Male Urethra
  5. The Female Urethra
  c. The Male Genital Organs
  1. The Testes and their Coverings
  2. The Ductus Deferens
  3. The Vesiculć Seminales
  4. The Ejaculatory Ducts
  5. The Penis
  6. The Prostate
  7. The Bulbourethral Glands
  d. The Female Genital Organs
  1. The Ovaries
  2. The Uterine Tube
  3. The Uterus
  4. The Vagina
  5. The External Organs
  6. The Mammć
 4. The Ductless Glands
  a. The Thyroid Gland
  b. The Parathyroid Glands
  c. The Thymus
  d. The Hypophysis Cerebri
  e. The Pineal Body
  f. The Chromaphil and Cortical Systems
  g. The Spleen
XII. Surface Anatomy and Surface Markings
 1. Surface Anatomy of the Head and Neck
 2. Surface Markings of Special Regions of the Head and Neck
 3. Surface Anatomy of the Back
 4. Surface Markings of the Back
 5. Surface Anatomy of the Thorax
 6. Surface Markings of the Thorax
 7. Surface Anatomy of the Abdomen
 8. Surface Markings of the Abdomen
 9. Surface Anatomy of the Perineum
 10. Surface Markings of the Perineum
 11. Surface Anatomy of the Upper Extremity
 12. Surface Markings of the Upper Extremity
 13. Surface Anatomy of the Lower Extremity
 14. Surface Markings of the Lower Extremity

Anatomy (from the Greek ἀνατομία anatomia, from ἀνατέμνειν anatemnein, to cut up, cut open), is the branch of biology that deals with the structure and organization of living things. It can be divided into animal anatomy (zootomy) and plant anatomy (phytotomy). Furthermore, anatomy can be covered either regionally or systemically, that is, studying anatomy by bodily regions such as the head and chest for the former, or studying by specific systems, such as the nervous or respiratory systems for the latter. Major branches of anatomy include comparative anatomy, histology, and human anatomy.

Contents

[hide]

//

Animal anatomy

Animal anatomy may include the study of the structure of different animals, when it is called comparative anatomy or animal morphology, or it may be limited to one animal only, in which case it is spoken of as special anatomy.

Human anatomy

From a utilitarian point of view the study of humans is the most important division of special anatomy, and this human anatomy may be approached from different points of view.
From that of Medicine it consists of a knowledge of the exact form, position, size and relationship of the various structures of the healthy human body, and to this study the term descriptive or topographical human anatomy is given, though it is often, less happily, spoken of as anthropotomy.
So intricate is the human body that only a small number of professional human anatomists, after years of patient observation, are complete masters of all its details; most of them specialize on certain parts, such as the brain or viscera, contenting themselves with a good working knowledge of the rest.
Topographical anatomy must be learned by repeated dissection and inspection of dead human bodies. It is no more a science than a pilot's knowledge is, and, like that knowledge, must be exact and available in moments of emergency.
From the morphological point of view, however, human anatomy is a scientific and fascinating study, having for its object the discovery of the causes which have brought about the existing structure of humans, and needing a knowledge of the allied sciences of embryology or developmental biology, phylogeny, and histology.
Pathological anatomy (or morbid anatomy) is the study of diseased organs, while sections of normal anatomy, applied to various purposes, receive special names such as medical, surgical, gynaecological, artistic and superficial anatomy. The comparison of the anatomy of different races of humans is part of the science of physical anthropology or anthropological anatomy. In the present edition of this work the subject of anatomy is treated systematically rather than topographically. Each anatomical article contains first a description of the structures of an organ or system (such as nerves, arteries, heart, and so forth), as it is found in humans; this is followed by an account of the development (embryology) and comparative anatomy (morphology), as far as vertebrate animals are concerned; but only those parts of the lower animals which are of interest in explaining human body structure are here dealt with. The articles have a twofold purpose; first, to give enough details of structure to make the articles on physiology, surgery, medicine and pathology intelligible; and, secondly, to give the non-expert inquirer, or the worker in some other branch of science, the chief theories on which the modern scientific groundwork of anatomy is built.

Major body systems

Organs

Bones in the human skeleton

Glands

Tissues


Externally visible parts of the human body

Other anatomic terms (not classified)

See also


External links

MJEKESI - bakero207.com
Wikimedia Commons has media related to:


General subfields within biology
Anatomy | Astrobiology | Biochemistry | Bioinformatics | Botany | Cell biology | Ecology | Developmental biology | Evolutionary biology | Genetics | Genomics | Marine biology | Human biology | Microbiology | Molecular biology | Origin of life | Paleontology | Parasitology | Pathology | Physiology | Taxonomy | Zoology
Other health topics: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W XYZ List of All Topics


Anatomy


Printer-friendly version
E-mail this page to a friend
Contents of this page:
From the NIH
Overviews
Pictures/Diagrams

Related Issues

Research

Children
Teenagers
Men
Women

You may also be interested in these MedlinePlus related pages:
Blood, Heart and Circulation
Bones, Joints and Muscles
Brain and Nerves
Digestive System
Ear, Nose and Throat
Endocrine System
Eyes and Vision
Immune System
Kidneys and Urinary System
Lungs and Breathing
Male Reproductive System
Mouth and Teeth
Pregnancy and Reproduction
Skin, Hair and Nails


MJEKESI - bakero207.com
MedlinePlus Go Local
Select services and providers for Anatomy in your area.
Select Location AL - Alabama AZ - Arizona AZ - Tribal Connections Four Corners CO - Tribal Connections Four Corners IN - Indiana MA - Massachusetts MD - Maryland MO - Missouri NC - North Carolina NM - New Mexico NM - Tribal Connections Four Corners OH - Ohio - Southeast TX - East Texas TX - South Texas TX - Texas Gulf Coast UT - Tribal Connections Four Corners UT - Utah WY - Wyoming
Select from map
Interactive Tutorial
View slideshow on:
Muscles

Gold University of Minnesota M. Skip to main content.University of Minnesota. Home page.

Intro Topics
Biochemistry
Bones
Cells
Histology
Cardiovascular
Digestive
Endocrine
Lymphatic / Immune
Med Terms
Muscles
Nervous
Reproductive
Respiratory
Skeletons & Skulls
Skin
Urinary
Image courtesy of the National Library of Medicine

var sc_project=1106181; var sc_invisible=0; var sc_partition=5; var sc_security="28a747d9"; StatCounter - Free Web Tracker and Counter StatCounter - Free Web Tracker and Counter free log View Stats Anatomy Atlases(tm) : A digital library of anatomy information Home | Search | About Us | FAQ | Reviews | Contact Us

Atlas of Human Anatomy


Translated by:
Ronald A. Bergman, PhD
Professor Emeritus
Department of Anatomy and Cell Biology
Adel K. Afifi, MD, MS
Professor
Departments of Pediatrics, Anatomy and Cell Biology, and Neurology
Computer and Graphic Specialist:
Julie L. Bates, BSS
Web Developer
Virtual Hospital
The University of Iowa
This atlas is translated from the original atlas entitled "Handbuch der Anatomie des Menschen" which was published in 1841 in Leipzig, Germany. The author of this atlas was Professor Dr. Carl Ernest Bock, who lived from 1809-1874.
Peer Review Status: Internally Peer Reviewed
First Published: November 2002
Last Revised: July 2002

Table of Contents
Human Anatomy Plates

Table of Contents or View by Plate Images

Notice

Note for our readers

This atlas of anatomy, and all other atlases and books depicting human anatomy, provide illustrations that are representations of the human body. It must be remembered that no two bodies are anatomically identical. Variations in anatomy, many medically significant, may be found in the muscles, blood supply, nerves, all other organs, and the skeleton. The number of variations is finite, they have appeared repeatedly for over four hundred years, and have been cataloged. See Illustrated Encyclopedia of Human Anatomic Variation, Virtual Hospital.Awards, Reviews, and Comments Book Home | Search | About Us | FAQ | Reviews | Contact Us Anatomy Atlases is curated by Ronald A. Bergman, Ph.D. Please send us comments by filling out our Comment Form. All contents copyright © 1995-2006 the Author(s) and Michael P. D'Alessandro, M.D. All rights reserved. "Anatomy Atlases", the Anatomy Atlases logo, and "A digital library of anatomy information" are all Trademarks of Michael P. D'Alessandro, M.D. Anatomy Atlases is funded in whole by Michael P. D'Alessandro, M.D. Advertising is not accepted. Your personal information remains confidential and is not sold, leased, or given to any third party be they reliable or not. This website is accredited by Health On the Net Foundation. Click to verify. We comply with the HONcode standard for health trust worthy information: verify here. The information contained in Anatomy Atlases is not a substitute for the medical care and advice of your physician. There may be variations in treatment that your physician may recommend based on individual facts and circumstances. URL: http://www.anatomyatlases.org/ var site="sm9anatomyatlases" Site MeterSite Meter Site Meter
WebAnatomy A collection of study aids for entry-level anatomy and physiology students

Test Your
Knowledge:

Self Tests drawing of human male musculature

Race Against
the Clock:

Timed Tests drawing of human male musculature

Play Against
Others:

Multiplayer Game drawing of human male musculature

Take a
Look:

Image Bank drawing of human male musculature

RRETH MJEKESISE

Nje psikiater e pershkruan homoseksualitetin, nje patologji Nga baku.com
MJEKESI - bakero207.com
Një psikiatër spanjoll që e përshkroi homoseksualitetin para Senatit si një patologji ka shkaktuar zemërim në Spanjë. "Homoseksualiteti është një patologji", deklaroi Aquilino Polaino, profesor i psikiatrisë në një universitet katolik, gjatë daljes në gjyq para senatorëve spanjollë, në mes të debatit për legalizimin e martesave mes homoseksualëve në Spanjë. "Një baba i dhunshëm, i rezervuar apo alkolist ose një nënë që rri ftohtë apo që të mbron jashtë mase janë shkaqet e kësaj sëmundje që çon në depresion dhe në toksimani", u shpreh psikiatri. Fjalët tij shkaktuan zemërim në shoqatat spanjolle të homoseksualëve si dhe u kritikuan nga opozita. "Është një fanatik që do të na çojë në elektroshok", u shpreh i revoltuar presidenti i shoqatës "Triangle". "Partia Socialiste, nxitëse e projektligjit për martesat mes homoseksualëve, ka paraqitur disa teza groteske dhe paleolitike", shtoi ai.
Të lësh duhanin vetëm me një klik
- Të lësh duhanin do të jetë në të ardhmen shumë më e lehtë. Në ndihmë të viktimave nga nikotina vjen


Shendeti | 02/05/2006
Funksionimi e trurit pas zgjimit nga gjumi
nga baku.com - Shumë njerëzve u duhet kohë për t’u dalë gjumi pasi çohen nga shtrati. Një studim i ri tregon se gja


Shendeti | 14/02/2006
DIETE NE TE KUNDERT
- Në fillim frutat Pas kileve te shumta, qe mund te kesh shtuar krejt padashur, sigurisht ke nevoj


Shendeti | 07/02/2006
Pije të shëndetshme
- Një studim i fundit i publikuar në revistën mjekësore British Journal of Cancer , në të cilin përfsh


Shendeti | 30/01/2006
Kujdes nga shikimi që vret - Mallkimi me anë të syve ka baza shkencore. Fuqia e shikimit është shumë e madhe nga ç’mund të mendoh


Shendeti | 23/01/2006
E verbër për 25 vjet, një infarkt i kthen shikimin
- “Jo gjithmonë e keqja vjen për keq”. Për të konfirmuar këtë shprehje të vjetër është historia e Joyc


Shendeti | 18/01/2006
13 burra për të lëvizur një grua të shëndoshë
- Aq shumë e shëndoshë sa që nuk është më në gjendje të dalë nga shtëpia. Ndodhi në Hungari ku për të


Shendeti | 16/01/2006
Pije të shëndetshme
- Një studim i fundit i publikuar në revistën mjekësore British Journal of Cancer , në të cilin përfsh


Shendeti | 19/12/2005
Ç’LLOJ DHIMBJEJE ËSHTË AJO E JOTJA?
- Dhimbja e kokës është një nga dhimbjet më të zakonshme, por edhe një nga më të nënvlerësuarat, madje


Shendeti | 24/11/2005
Urina e lopës për të kuruar sëmundje të ndryshme
- Në shtetin Indian Madhya Prandesh urina e lopës e amballazhuar në shishe do të shitet në të gjithë d


Faqe: « paraardhese 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 pasardhese »

Nga baku.com
Sinoziti, përse shkaktohet dhe si kurohet


Shpesh çdo dhimbje kokë trajtohet thjesht me një aspirinë dhe sapo dhimbja kalon, ashtu bie edhe interesimi për diagnostikimin e saktë te saj. Dhe dhimbjet e kokës kanë shkaktarë të shumtë, duke filluar nga ftohja, sinoziti e deri tek dhimbjet e forta të migrenës. Por disa mënyra të reja të trajtimit të dhimbjeve të kokës ofrojnë shpresa për të sëmurët. Një pamje e kompjuterizuar e trurit tregon reagimin e trurit kur njeriu provon dhimbje të migrenës, sëmundje e cila prek rreth 20 për qind të amerikanëve. Por problemi është se pacientë të tillë shpesh diagnostikohen gabim.
Kurimi
Diagnostikimi i saktë ka shumë rëndësi, pasi vetëm kështu mjekët mund të ndërhyjnë në kohën e duhur për parandalimin e keqësimit të gjendjes shëndetësore. Pas diagnostikimit të saktë, ilaçi më i mirë kundër simptomave të sinozitit është provuar të jetë ai i grupit të ilaçeve triptan, që e largojnë menjëherë dhimbjen e kokës, por njëkohësisht shkaktojnë marrje mendsh. Shkencëtarët tani janë duke kryer prova për përdorimin me sa më efektivitet të ilaçeve triptan, që mund të merren nga goja, por edhe nëpërmjet injeksioneve. Këto terapi të reja bëjnë të mundur jo vetëm trajtimin e simptomave në përgjithësi, por shpesh eliminojnë edhe dhimbjet e kokës të shkaktuara nga migrena. Mjekët thonë se ilaçet e llojit triptan janë të efektshme në më shumë se 80 për qind të rasteve, por ata rekomandojnë që personat që vuajnë nga sëmundje vaskulare duhet të shqyrtojnë përdorimin e alternativave të tjera të mundshme.
Llojet e sinozitit
Sinoziti është një infiamacion akut ose kronik i një nga hapësirave(seno) të parahundës. Sipas vendndodhjes dallojmë 4 lloje sinozitesh: Sinozit të maxiles; sinozit të frontales; sinozit të etmoidales; sinozit të sfenoidales. Sipas përhapjes sëmundja mund të jetë mono ose bilaterale. Kur infiamacioni kap më shumë hapësira (seni), quhet Polisinozit. Nga ana klinike këto konsiderohen si bllokime të këtyre hapësirave duke mos lejuar daljen e lëngut që formohet gjatë infektimit që quhet Essadato (me një përbërje proteinike, i pasur me mucopolisakariddhe qelizave ematike). Por mund t'i kemi edhe të llojit me formim ose jo të "puss" (material me linfocite të vdekura).
Shkaktarët
Sinoziti mund të jetë si pasojë i një infiamacioni të rrugëve të frymëmarrjes të hundëve, akut ose kronik, infeksioni dentar, fraktura të maxiles, grip, faktor alergjik. Vatra është energjia që aktivizon sistemin nervor dhe mund të ndryshohet lehtë nga stresi dhe ndryshimet klimatike, në gjendje që të ndikojë në gjendjet shpirtërore, përveçse dhe shkakton sinozitin dhe dhimbje kokë. Për të zhdukur shqetësime të tilla, në fakt kryhet dhara, një trajtim që konsiston në derdhjen shumë ngadalë, të vajit të nxehtë të sezamit në qendër të ballit të pacientit, i shtrirë në një shtrat të rehatshëm druri. Sipas disiplinës ajurvedike, mesi i ballit është vendi i syrit të tretë, i lidhur me qendrat funksionale të trurit dhe në gjendje, nëse stimulohet, të rrisë prodhimin e serotoninës dhe ndjesinë e kënaqësisë dhe relaksit. Zakonisht, sinoziti shkaktohet lehtësisht nga stresi, emocioni dhe tensioni dhe është i shpeshtë tek njerëzit depresivë dhe me ankth; ndaj një nga metodat e kurimit është edhe psikoterapia, pasi kjo sëmundje lidhet më emocionet intensive. Nga ana tjetër dhimbjet e kokës, kanë edhe dy shfaqje të tjera, që janë dhimbja në kokë, ka dy shfaqje karakteristike, migrenën dhe spondiliatrozën, ato janë dy nga shqetësimet më të shpeshta edhe pse në disa raste mund të jetë një shenjë e mirë; shfaqja e një lodhjeje ose një tensioni, por nëse është e fortë dhe e përsëritur është simptomë i një sëmundjeje cerebrale si: ematomë, encefalite, meningjit ose ndonjë hipertension i rëndë.

Këshilla

1- -Evitoni diellin në pikun e vapës
2- Mbani gjithmonë syze edhe në dimër edhe në verë
3- Përdorni sa më shumë ushqime me fibra
4- Në rast se ju fillojnë dhimbje është mirë që të konsumoni menjëherë kafe
5- Evitoni zhurmat e larta, të magnetofonit, televizorit
6- Për t'u qetësuar, qëndroni në qetësi të plotë dhe në një ambient të mbyllur dhe në errësirë për të paktën 30 minuta

Sinoziti

Pse sëmuren njerëzit nga sinoziti
Më parë, njerëzit bënin shkaktarë të shfaqjes së sinozitit grumbullimin e një pjesë të gjakut në hundë, por ajo u hodh poshtë nga studiues të ndryshëm dhe mendohet se shkaktare e shfaqjes së saj janë ngacmues të ndryshëm, si zhurmat e forta, drita e fortë, problemet e ndryshme, alkooli, uria, streset psikologjike, erërat e helmeve etj.

Sinoziti, më i shpeshtë tek të rinjtëProblemet me sinozitin , shpesh fillojnë që në moshën e adoleshencës, mandej bëhen më të rënda rreth moshës 25-vjeçare. Sipas specialistëve të shëndetësisë, është shumë e vështirë, të kesh probleme me sinozitin, në rast se nuk ke pasur më parë, gjatë kësaj moshe.

Ushqime me fibra, për të evituar sinozitin
Ushqime me fibra që në mëngjes. Kjo është një nga këshillat bazë për të mbajtur sa më larg sinozitin. Sipas specialistëve shumë nga ushqimet e veçanta ndikojnë në mirëqenien tonë, por një ndryshim i veçantë që rrit nivelin e energjive ndodh kur njeriu ha për mëngjes një ushqim të pasur me fibra.

Përgatiti: Blerina KACA Marrë nga tiranaobserver

P.s Smiley shkrimet i marrë nga faqe të ndryshme dhe ne shumicen e rasteve i kam vendosur se ku i kam marrë,nëpër gazeta si panorama,ballkan,tiranaobserver,dita,sot,metropol,zëri i amerikes etj këto shkrime nëpër gazeta vendosen sot e nuk janë nesër prandaj është e vështirë qe te vendos linqe.


Nga Baku.com
Fëmijët, rreziqet që sjell mishi i huaj në hundë

Flet mjeku otorinolaringolog, Bledi Nini


Mishi i huaj është një sëmundje që prek kryesisht fëmijët 3-8 vjeç. Arsyeja?

Trashëgimia, nevojat imunologjike të kësaj moshe dhe infeksionet e përsëritura, që prekin hundën dhe kanalin që lidh hundën me gojën. Në një intervistë për “Panorama” mjeku otorinolaringolog, Bledi Nini, shpjegon se çfarë rreziqesh mund të sjellë në organizëm kjo sëmundje dhe si mund të trajtohet.

Çfarë është mishi i huaj?
Vegelacioni adenoid ose siç njihet në popull mishi i huaj është zmadhimi ose hipertrofia e indit limfatik në zonën ku hunda komunikon me gojën.
Indi limfatik në këtë zonë është i vendosur në disa vende dhe së bashku me bajamet krijon një të ashtuquajtur unazë limfatike.
Kjo patologji duhet dalluar nga disa patologji të tjera që shfaqin simptoma të ngjashme, sidomos në vështirësinë për të marrë frymë nëpërmjet hundës.
Kështu ka sëmundje të lindura si atresia koanale (bllokimi i hapjes së hundës në kavitetin oral nëpërmjet një membrane që bllokon njërën ose të dy hapjet e hundës). Por dhe devijimi i septumit nasal për shkaqe fiziologjike ose traumatike.
Po kështu duhet dalluar nga traumat e hundës, që shkaktojnë zhvendosje të fragmenteve kockore brenda hundës ose grumbullim të gjakut në këto struktura (hematoma). Një patologji tjetër “e ngjashme” është masa polipoze në kavitetin e hundës.

Nga se shkaktohet?

Zmadhimi i indit limfatik në radhë të parë mund të jetë si rezultat i faktorëve konstitucional, individualë (tipi limfatik). Normalisht gjithë unaza limfatike në moshën 3-8 vjeç luan rol të rëndësishëm mbrojtës për gjithë organizmin.
Për të plotësuar nevojat imunologjike si në këtë moshë dhe në pubertet, indi limfatik zmadhohet duke dhënë njëkohësisht pasoja negative për organizmin si pasojë e këtij zmadhimi. Faktor tjetër i zmadhimit të indit limfatik adenoid janë dhe infeksionet e përsëritura të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes (gripi, bajamet, rinitet etj.

Cilat janë grupmoshat më të prekura?
Kjo është një patologji që prek të gjitha shtresat sociale dhe prek njëlloj si femrat ashtu dhe meshkujt. Kjo sëmundje nuk ka lidhje të drejtpërdrejtë me faktorët gjeografikë dhe klimaterikë. Por mendohet se është e lidhur me faktorët gjenetik (trashëgiminë).
Grupmosha më e prekur është ajo midis 3-8 vjeç. Por kësaj moshe, megjithëse në mënyrë fiziologjike, indi limfatik fillon të atrofizohet, komplikacionet e shkaktuara prej tij vazhdojnë për një kohë të gjatë ose për gjithë jetën.

Çfarë komplikacionesh mund të japë kjo sëmundje?

Si rezultat i pengesës mekanike të vazhdueshme, të ngadaltë dhe progresive në rrugët e sipërme të frymëmarrjes do të lindin çrregullime të hershme dhe të vonshme. Në përgjithësi dëmtohet zhvillimi fizik dhe psikik i fëmijës, deformohen kockat e fytyrës dhe ato të kraharorit. Përveç kësaj fëmija paraqet mangësi edhe në zhvillimin mendor në krahasim me bashkëmoshatarët e tjerë.
Për të shpjeguar këto ndryshime ka teori të ndryshme, por ajo që pranohet sot nga shumica e studimeve është hipoksia kronike ose varfëria e gjakut dhe për pasojë edhe e trurit me oksigjen të nevojshëm. Përveç këtyre problemeve, mishi i huaj në hundë shkakton gjithashtu infeksione të veshit (otite), të cilat mund të shkaktojnë ulje të dëgjimit të gradave të ndryshme. Këta fëmijë vuajnë gjithashtu nga sinoziti, anginat, laringitet, spazmat laringale, astma bronkiale etj.

Si trajtohet kjo sëmundje?
Trajtimi më i mirë është ai kirurgjikal, i cili konsiston në heqjen e masës adenoide. Ky është një operacion që mund të kryhet me anestezi lokale ose gjenerale. Eshtë një ndërhyrje që realizohet shpejt, pa komplikacione dhe me rezultate shumë të mira për shëndetin fizik dhe mendor të fëmijës.

Doktor, është e vërtetë që mishi i huaj në hundë shkakton gërhimat, të cilat mendohet se shkaktojnë probleme të ndryshme, deri me zemrën?
Gërhimat janë një situatë që duhet dalluar nga mishi i huaj në hundë. Këto janë një fenomen që mund të çojnë deri në apne (bllokim i frymëmarrjes për disa sekonda). Por duhet kuptuar se këto shkaktohen nga rënia e palatumit të butë mbi faring, si pasojë e lëshimit të muskulaturës nga faktorë të tillë si: obeziteti (mbipesha), lodhja fizike, alkooli, duhani etj.
Por ky fenomen dallon nga mishi i huaj, pasi ky shfaqet kryesisht te adultët (të rriturit), ndryshe nga mishi i huaj në hundë që është një patologji më e zakonshme në moshën pediatrike.

Nga Baku.com
Birra, e mirë për kockat e grave

Lajme të mira për gratë. Sipas një studimi të kryer nga mjekët e “St Thomas’ Hospital” në Londër, një krikëll birrë në ditë ndihmon në ruajtjen e shëndetit të kockave, dhe në këtë mënyrë në parandalimin e osteoporozës.
Studimi ka vlerësuar variacionin e ushqyerjes së kockës, duke u dhënë personave të moshave të ndryshme (18 deri 50 vjeç) birrë me gradacione të ndryshme alkoolike. Në një periudhë prej 6 orësh, ka rezultuar se etanoli që përmban birra arrin të ndikojë në hormonet që njihen si shkaktarë të dobësimit gradual të kockës, që me kalimin e viteve çon në shfaqjen e osteoporozës.
Rezultatet tregojnë se efektet dobiprurëse të konsumit të etanolit mbi parandalimin e dobësimit të masës kockore krahasohen me ato të kalciumit. Duke komentuar rezultatet, profesor Jonathan Powell, shef i studimit ka deklaruar se: “Të gjithë dimë se mungesa e kalciumit ndikon në mekanizmin e humbjes së masës kockore, por ne kemi arritur të zbulojmë se etanoli që përmban birra ka të njëjtin efekt, në mos më të mirë. Natyrisht gjithçka duhet të jetë në masë, për vetë faktin se konsumi i lartë i birrës sjell efekte anësore”, - ka shtuar Powell
NGA BAKU 207.com
Si ta mbrojmë lëkurën nga dielli

Nxehtësia dhe uji i detit kuron veshkat dhe tiroidet

Lëkura mbulon gati plotësisht të gjithë trupin tonë. E si e tillë na mbron nga traumat, goditjet, rrezatimet etj. Ajo ka funksion termorregullues e frymëmarrës, deri diku. Gjithashtu, lëkura depoziton yndyrnat, vitaminat (vit. D) e ujin. Dielli ndihmon trupin për të prodhuar vitaminën D, e cila nevojitet për të ndërtuar skeletin. Vitamina D ndihmon trupin të marrë kalcium nga zorra.
Djegiet e diellit
Parandaloni kancerin e lëkurës, duke përdorur vajra që përmbajnë faktor mbrojtës ndaj rrezeve UVA dhe UVB. Vëreni produktin me kujdes dhe mos harroni hundën, buzët, veshët dhe këmbët. Përdoreni atë të paktën 30 minuta përpara se të dilni. Përsëriteni pas dy orësh, në rast se bëheni me djersë ose pas notit, si të nevojitet. Përdorni kapele që t'i bëni hije kokës, fytyrës dhe qafës. Mbroni sytë që të parandaloni kataraktet e mundshëm në jetë, duke përdorur syze 99-100% mbrojtje nga rrezet UVA dhe UVB.
Fëmijët poshtë moshës një vjeç duhen mbajtur sa më larg diellit, sepse lëkura e tyre është shumë sensitive. Risku për fëmijët e kësaj moshe që të dehidratoken ose raste të goditjeve nga dielli është shumë i lartë. Mbajini fëmijët në hije të veshur lehtë me rroba që mbulojnë krahët dhe këmbët. Një kapele me vrima është e domosdoshme. Vajrat për të vegjlit nën gjashtë muaj nuk rekomandohen. Disa këshilla të tjera që mund të ndiqen janë: rrezet më dëmtuese janë nga ora 11-16. Mundohuni të qëndroni brenda ose në hije gjatë këtyre orëve. Lëkura dëmtohet në më pak se 15 minuta nga dielli, dhe kjo vihet re plotësisht pas dymbëdhjetë orëve. Retë nuk ju mbrojnë nga efektet e dëmshme të diellit. Kini kujdes nga rëra dhe uji, sepse ato reflektojnë deri në 50% të rrezeve në lëkuren tuaj. Edhe pse mund të jeni në çadër ose në hije, ju duhet të merrni masa të mëtejshme.
Ekspozimi
Dermatologët këshillojnë që nuk duhet të ekspozohemi në diell nga ora 11.00 e deri në orën 16.00, për shkak se në këtë orar rrezet e diellit janë më të dëmshme. Megjithatë, nga sondazhet e bluzave të bardha rezulton se janë shumë pak ata plazhistë që e kufizojnë ekspozimin në diell në këto orare. Po ashtu, gjatë gjithë kohës së banjës së diellit, është i rekomandueshëm përdorimi i kremit sa herë që të futeni në det e të dilni që andej. Specialistët thonë se çdo një orë duhet përsëritur mbulimi me krem solar. Gjithashtu sipas dermatologëve, nuk duhet tepruar me ngjyrën çokollatë të trupit. Plazhi shihet si një mënyrë për të larguar stresin. Të gjithë, sapo hyn stina e verës, mendojmë pushimet në bregdet. Synojmë që nën rrezet e diellit të marrim ngjyrën çokollatë të dëshiruar, edhe pse e dimë që ajo s'është gjë tjetër veçse teprim me qëndrimin në diell. Por, ngjyra çokollatë e trupit është teprim edhe me një pigment kanceroz. Njerëzit që jetojnë dhe punojnë në mjedise të mbyllura gjatë gjithë vitit në verë, në mënyrë të parregullt dhe jograduale, marrin rrezet e forta të një dielli nën temperatura të larta, pa u mbrojtur prej tij. Këta njerëz nuk i bind as fakti shkencor se nxirja është shfaqje e dukshme në lëkurë e një mbidoze rrezesh ultravioletë
Deti
Terapia e detit kuron me sukses mjaft sëmundje dhe lehtëson përparimin e shumë të tjerave. Por nuk duhet abuzuar me dëshirën për banjë dielli, pasi rekomandimi i saj ose jo, mësohet vetëm në kontaktet me mjekun. Dihet që një numër sëmundjesh përkeqësohen dhe për disa të tjera, dielli mund të jetë me pasoja për jetën. E mira është që të bëhen banja ajri në hije dhe në orët e mëngjesit. Banjat e mëngjesit janë të këshillueshme për sëmundjet e kockave dhe muskujve. Banjat e detit kanë veprim pozitiv në shërimin e reumatizmës që ka kaluar fazën e acarimit para 6 - 7 muajsh. Për të tillë të sëmurë këshillohen banja ajri dhe pas një jave banjat e diellit në orët e mëngjesit. Bëhen 15 - 20 seanca të përgjithshme. Mund të bëhen edhe banja dielli të pjesshme, duke zbuluar vetëm kyçet e sëmura në 2 - 3 seanca. Nëse nuk ka prirje për t'u përsëritur sëmundja, përdoren edhe banjat e ujit, por për këtë, i sëmuri duhet ambientuar mirë, duke u lagur me ujë deti disa herë. Temperatura e ujit në fillim duhet të jetë 34 gradë Celsius, pastaj mund të zhytesh në ujë që zbret në 22 gradë.

Këshilla

1- Mbani syze dielli
2- Kremin kundra diellit përdoreni 30 minuta para se të dilni nga shtëpia
3- Evitoni lëvizjet nga ora 11 deri në orën 16
4- Vishuni lehtë, dhe tregoni kujdes për fëmijët deri në moshën 10- vjeçare
5- Fëmijët deri në 6 muaj, nuk duhet të lyhen me vajra plazhi
6- Mbani gjithë kohën ujë mineral me vete (ndihmon në qarkullimin e gjakut)
7- Shtojini menysë së përditshme sa më shumë sallata dhe lëngje
8- Uji i detit bën mirë për gjëndrat tiroide
9- Nxehtësia e verës kuron veshkat

Djegia nga dielli

Banjat për frakturat dhe plagët

Në raste të frakturave ose të plagëve veprojnë mirë banjat e ajrit prej 15 - 20 minutash e deri në dy orë, dy - tri herë në ditë në temperaturën e ajrit 16 - 22 gradë. Banjat e diellit përdoren të pjesshme dhe të përgjithshme. Të pjesshme, kur plagët mbyllen me vështirësi.

Nxehtësia, e dobishme për veshkat
Banjat e diellit veprojnë mbi veshkat. Krahas me zgjerimin e enëve të gjakut të lëkurës, zgjerohen edhe enët e gjakut në veshka. Nëse shtohet djersitja në lëkurë, nuk ka ndonjë ndryshim në funksionin e veshkave, por kur nuk shtohet djersa, banjat e diellit shkaktojnë rritjen e punës së veshkave.

Tiroidet, si kurohen ne pyje dhe bregdet
Sëmundjet e këtyre gjëndrave janë të lidhura me funksionin e prishur të tyre nga shumë faktorë. Sëmundja që do mjekim klimaterik është tireotoksikoza e gradës së mesme dhe të rëndë, por pa çrregullime të thella. Kanë efekt të mirë vendet klimaterike në pyje dhe bregdet
NGA BAKU.COM
Parandaloni kancerin me spinaq, vaj e limon

Kanceri është një nga sëmundjet më të rënda, që rrezikojnë jetën e njeriut. Përveç operacioneve dhe kimioterapisë, një ndihmesë të dukshme në moszhvillimin e kësaj sëmundjeje, japin kurat e përgatitura me metoda popullore. Një kurë, që ka dhënë rezultate në ngadalësimin e përhapjes së sëmundjes, është përzierja me alkoolin e bimës së brokulës. Një litër alkool 60 gradë ose raki e fortë rrushi hidhet në 100 gramë kalendule. Kjo masë hidhet në një shishe, e cila mbyllet mirë dhe lihet në një vend të ngrohtë, por që të mos e zërë dielli. Pas 10 ditësh kjo masë kullohet. Merren 50 deri në 60 pika nga kjo përzierje dhe hidhen në 200 mililitra ujë. Ky lëng pihet nga pak gjatë gjithë ditës. Gjatë kohës që përdoret kjo kurë rekomandohet dhe ngrënia e tre karrotave çdo ditë. Gjithashtu, mund të përdoren rrënjët e bimës, të cilat pasi të thahen, duhet të bluhen dhe pluhuri i përftuar hidhet në një gotë me lëng frutash ose çaj. Kura me pluhurin e brokulës përdoret 3 herë në ditë. Po për këtë qëllim përdoret edhe bima e Aloe Verës. Lëngu i nxjerrë nga kjo bimë përzihet me mjaltë. Ky mjekim ka dhënë efekte të përkryera në përmirësimin e të sëmurëve. Spinaqi është një nga ushqimet më të rëndësishme në luftën kundër kancerit, si dhe të sëmundjeve të tjera të rënda. Të sëmurët, që vuajnë nga sëmundja e kancerit, duhet të hanë spinaq me oriz dhe vaj ullri, duke i shtuar dhe lëng limoni. Prandaj, për parandalimin e kancerit ky ushqim duhet të konsumohet sa më shpesh. Edhe kokë-lakra është vërtetuar se ka dhënë efekte pozitive në parandalimin e kancerit. Përqëndrimi i lartë i indolit te lakra bën që sëmundja të mos përparojë më tej. Një studim i kryer nga shkencëtarë amerikanë ka treguar se te personat që konsumonin më tepër lakër, të paktën 2 deri 3 herë në javë, zhvillimi i sëmundjes ka qenë më i ngadaltë se te ata që nuk e përdorin këtë ushqim. Edhe salca e domates ka dhënë rezultate mjaft të mira në sëmundjen e kancerit. Konsumimi i shpeshtë i salcës e frenon atë deri në një farë masë. Të sëmurëve me kancer, mjeku u këshillon të pinë sa më tepër qumësht. Qumështi në përbërje të tij ka vitaminën D, armikun numër një ndaj kësaj sëmundjeje. Studimet kanë treguar se njerëzit që konsumojnë çdo ditë qumësht kanë më pak mundësi për t’u prekur nga kanceri. Gjithashtu, të sëmurëve me kancer, mjeku ju këshillon konsumimin sa më të shpeshtë të frutave dhe perimeve në veçanti të frutave, që mbështillen me lëkurë të trashë si portokalli, limoni, shega.
NGA BAKU.COM
Hudhra ul rrezikun ndaj sëmundjeve të zemrës

Ata, që vuajnë nga hipertensioni, do t’u mjaftonte të hanin një thelb hudhre për të marrë veten

Të konsumosh hudhrën çdo ditë do të thotë të parandalosh shfaqjen e disa sëmundjeve. Ky është rezultati i nxjerrë pas një sërë eksperimentesh të kryera nga studiues amerikanë. Njerëzit, që e përdorin atë, janë më pak të prekur nga sëmundjet e zemrës.
Sipas studimeve është vërtetuar se njerëzit, që konsumojnë më shpesh hudhrën, janë më pak të rrezikuar nga sëmundjet e zemrës dhe tensionit të lartë të gjakut.
Efekti
Për ata që vuajnë nga hipertensioni, do t’u mjaftonte të hanin një thelb hudhre dhe shumë shpejt do ta ndiejnë sërish mirë veten. Por nuk rekomandohet që hudhra të përdoret nga njerëz, që e kanë tensionin e ulët, pasi do të keqësonin shëndetin e tyre. Ajo ndihmon edhe në qarkullimin në mënyrë të rregullt të gjakut. Mjekët rekomandojnë 2 thelbinj hudhre në ditë. Efekte pozitive ka dhënë përdorimi i hudhrës edhe në parandalimin e kancerit në stomak dhe në zorrën e trashë. Kanceri në zorrën e trashë është i përhapur te meshkujt dhe është vërtetuar se ata që kanë përdorur hudhra kanë pasur më pak mundësi për t’u prekur nga sëmundja. Këshillohet që çdo ditë të hahen 3 deri në 10 thelbinj hudhre. Për shkak të vetive të saj dezinfektuese, hudhra ka dhënë rezultate të shkëlqyera te të sëmurët, që vuajnë nga dhimbja e veshëve. Për këta njerëz rekomandohen disa pika nga lëngu i hudhrës në momentin e dhimbjeve. Shumë shpejt ky lëng do të jepte efekte të menjëhershme në qetësimin e veshit. Po kështu rezultate mjaft të mira ka dhënë në shërimin e gripit, kur ai është i shoqëruar me bllokim të hundëve apo dhimbje të grykëve. Një studim i kryer nga studiues amerikanë provoi se përbërësit e hudhrës mund të mbysnin 14 lloje të ndryshme bakteriesh dhe mund t’i shkatërrojnë ato. Shumë e dobishme është hudhra edhe për të sëmurët, që vuajnë nga astma dhe kolla. Përdorimi i saj ose lëngu që përftohet gjatë shtypjes, lehtëson rrugët e frymëmarrjes dhe qehtëson të sëmurin. Në Luftën e Dytë Botërore, lëngu i hudhrës ka ndihmuar në mjekimin e plagëve të rënda, të marra gjatë lufimit. Edhe sot ajo vazhdon të japë efekte të shkëlqyera në shërimin sa më të shpejtë të plagëve, duke zëvendësuar kështu edhe antibiotikët.
Vlerat
Gjithashtu përdorimi i hudhrës ka vlera të pakrahasueshme në uljen e kolesterinës në gjak. Nga studimet e bëra në USA, ku u eksperimentuan 45 burra, që kishin vlerë të lartë të kolesterinës, dhe që përdorën çdo ditë 6 thelbinj hudhre, u arrit se vlera e yndyrës në gjak u ul me 58 përqind. Lëngu i hudhrës jep një ndihmesë të madhe edhe në rikthimin e flokut të humbur. Pasi bëhet shtypja e mirë e hudhrës, me lëngun e përftuar bëhet masazh rreth 3 minuta në vendin ku ka rënë floku. Mbahet ashtu për 30 minuta dhe më pas koka lahet mirë, deri sa të largohet era e rëndë e hudhrës. Ky veprim bëhet një herë në javë deri në shfaqjen e rezultateve pozitive. Një tjetër studim ka treguar se njerëzit, që hanë hudhër çdo ditë, mund të jetojnë më gjatë. Studimi është bërë nga dietologë hollandezë dhe tregon se këta njerëz mund të jetojnë 6 vjet më shumë se të tjerët, që s’e konsumojnë këtë produkt. Vlerat e hudhrës gjenden si në përdorimin e saj të njomë ashtu edhe të thatë. Efektet e saj janë të mrekullueshme, veçse duhet patur një kujdes të jashtëzakonshëm. Përdorimi i saj në mënyrë të gabuar dëmton rëndë shëndetin e personit të sëmurë. Vetitë e saj kuruese janë edhe më praktike, duke pasur parasysh se kjo bimë rritet gjerësisht dhe gjendet lehtë.

detaj
Përbërësit

Hudhra është një prej produkteve më të pasura me vitamina, karbohidrate dhe vitaminë C. Hudhra e thatë përmban rreth 58 përqind insulinë. Një kilogram hudhër jep 1300 kalori. Ajo është e pasur në kripëra të kalciumit, jodit e squfurit

Sëmundjet
Mjekësia moderne ka njohur aftësinë, që me anë të hudhrës dhe kurave, që e kanë në përbërje, të shërojnë sëmundje të ndryshme, siç janë artero-skleroza, tensioni i lartë i gjakut dhe çrregullimet e qarkullimit të gjakut, problemet e zemrës

Përdorimi

Vlerat e hudhrës gjenden si në përdorimin e saj të njomë ashtu edhe kur ajo përdoret e thatë. Nëse përdoret në gatim këshillohet që mos të skuqet shumë, pasi i humbet vlerat e saj. Gjatë skuqjes humbet me shijen e vajit


Paketë këshillash

Të sëmurët, që vuajnë nga tensioni i ulët, nuk duhet të hanë hudhër

Këshillohet përdorimi i 3 deri në 10 thelbinj hudhre në ditë kundër sëmundjeve

Gjatë pirjes së lëngut të hudhrës ose ngrënies së saj, lani mirë gojën

Këshillohet ngrënia e hudhrës për të fituar imunitetin e organizmit

Gjatë gatimit hudhra të jetë e butë për të mos humbur vitaminat, që ajo përmban

Hudhra shërben edhe për të ulur tensionin, për personat që vuajnë nga tensioni i lartë

Kjo bimë përdoret bashkë me erëzat e tjera për gatim, pasi shumë njerëz e pëlqejnë shijen e saj

som
Veprimi baktericid i hudhrave përdoret në industrinë e konservave për të zhdukur mikroorganizmat, që kalbin lëndën organike.

Nga Baku.com
Të gjitha sëmundjet, që mjekohen me lule basani

Që në kohët më të lashta, lule basani ka qenë një bimë mjekuese shumë e çmuar. Çaji i përftuar nga bima ka ndihmuar në kurimin e shumë sëmundjeve, por rezultate të shkëlqyera lule basani ka dhënë te ulçera në stomak.
Lule basani është një nga bimët më të rëndësishme që rekomandohet për kurimin e ulçerës në stomak. Çaji i përftuar nga zierja e kësaj bime në një përzierje me vajin e ullirit, lihet për rreth 40 ditë në një enë prej qelqi. Kur kjo masë të marrë një ngjyrë të kuqërremtë, atëherë mund të përdoret. Masa e krijuar në formë kremi mund të përdoret çdo mëngjes dhe çdo mbrëmje nga një lugë.
Shërimi i plagëve
Po ashtu, kjo kurë është mjaft e mirë për shërimin e plagëve të shkaktuara nga djegiet edhe në rastet kur ato janë të qelbëzuara, të cilat përtërihen me vështirësi. Përbërësit e lules e stimulojnë rigjenerimin e indit të dëmtuar. Kura duhet të zgjasë deri kur i sëmuri sheh rezultatet e dëshiruara. Lëngu i përftuar nga zierja e lules pihet si çaj, që ndihmon në rastet, kur keni probleme me tretjen e ushqimit. Një gotë me çajin e lule basanit do të mund ta shmangë problemin. Kjo bimë ka dhënë rezultate të shkëlqyera në mjekimin e atyre që vuajnë nga diarreja. Kjo dukuri sjell dhe shumë sëmundje të tjera akute apo kronike, prandaj dhe suksesi i mjekimit të saj, lidhet ngushtë me lule basanin. Kjo bimë përdoret edhe për parandalimin e sëmundjeve të mushkërisë. Një lugë nga kjo bimë hidhet në një gotë me ujë të përvëluar dhe mbulohet për pesë minuta. Më pas çaji i përftuar kullohet dhe pihet nga një gotë çaji i nxehtë çdo mëngjes. Duhet të pihet nga një gotë e çajit të nxehtë në mëngjes para buke. Çaji jep efekte mjaft të mira edhe në qetësimin e dhimbjeve të kokës. Mjekët rekomandojnë bimën e lule basanit për largimin e dhimbjeve. Për shkrirjen e gurëve në veshka, duke e përzier edhe me bimë të tjera, lule basani ka dhënë ndihmesën e vet. Për përgatitjen e çajit nevojiten 50 gramë rrënjë lule basani e kokrra dëllinje të grimcuara me 5 gramë bimë pelini të thatë. Merren 3 lugë gjelle nga kjo përzierje, hidhen në 1 litër ujë dhe zjehen për 3 minuta. Ekstrakti i përftuar lihet 10 deri 15 minuta i mbuluar dhe pastaj kullohet dhe ëmbëlsohet me 5 lugë gjelle mjaltë. Çaji rekomandohet të pihet një herë në ditë gjysmë ore para ngrënies 300 mililitra ose tri herë në ditë nga 100 mililitra, por të jetë gjithmonë i nxehtë. Çaji mund të përdoret edhe në rastet kur vuani nga pagjumësia. Një gotë çaj para se të shkoni për të fjetur do t’ju sjell gjumë të menjëhershëm.
Vaji
Vaji i lule basanit këshillohet të përdoret në mirëmbajtjen e lëkurës, sidomos gjatë djgieve nga dielli. Gjithashtu vaji ndihmon në shërimin e sëmundjeve reumatike. Përgatitja e vajit të lule basanit është shumë e thjeshtë. Bima duhet të qëndrojë në diell, duke i ndarë fletët dhe lulet nga bima. Ato futen në një shishe dhe mbulohen me vaj ulliri, ndërsa shishja mbyllet mirë dhe e lihet të qëndrojë në diell 6 deri 7 javë. Për këtë kohë përmbajtja e shishes duhet tundur kohë pas kohe, kurse vaji i lule basanit do të marrë një ngjyrë të kuqe. Pas kësaj vaji duhet të kullohet në garzë të shumfishtë. Kështu i përgatitur vaji i lule basanit mund të qëndrojë 2 vjet, me kusht që të ruhet në shishe me ngjyrë të mbyllur dhe në vend të errët.
Bima
Është bimë shumëvjeçare e lartë 30 deri 100cm, afër majës është e degëzuar shumë. Rrënja është e fortë, në formë hinke dhe e degëzuar. Fletët i ka zakonisht në formë të vezës, ndonjëherë të zgjatur dhe janë të gjatë deri në 3 centimetra, të pastra dhe në sipërfaqe kanë një numër të madh pikash të shndritshme, të cilat më mirë shihen kur kthehen nga dielli. Lulet janë të verdha përgjatë majës së degëzuar dhe formojnë lulesë të gjerë në formë mbrojtësi. Lule basani përmban një komponim të kondensuar të antracenit hipericinë dhe derivatet e saj, flavonolet, taninë katehinë dhe vaj eterik. Pjesët e bimës, që shfrytëzohen në mjekësinë popullore, janë pjesët mbitokësore të bimës gjatë lulëzimit, kryesisht pjesët e larta të bimës, priten dhe lidhen në tufa të vogla, të cilat më vonë thahen në vend të errët.

shifra
1 metër
është lartësia më e madhe, që mund të arrijë bima shumëvjeçare e lule basanit

40 ditë
duhet të qëndrojë e mbyllur përzierja e çajit të lule basanit me vaj ulliri

7 javë
duhet të qëndrojë i mbyllur vaji i ullirit me bimën për përftimin e vajit

Paketë këshillash
Pjesët e bimës, që përdoren për mjekim, më parë duhet të thahen në hije

Përdorni një gotë me çaj lule basani për të larguar dhimbjen e kokës

Pjesët më të përdorura janë kryesisht pjesët e larta të bimës gjatë lulëzimit

Vaji i lule basanit duhet të marrë një ngjyrë të kuqerremtë, përpara se të përdoret

Për përgatitjen e vajit nevojitet që masa të tundet herë pas herë

Lule basani përdoret edhe për të ngjyrosur me të verdhë rrobat e leshta.
Nga baku 207
Ushqimet, që i bëjnë mirë organizmit

Këshilla nga dietologët për eliminimin e yndyrnave


Përzgjedhja e ushqimeve të duhura për një dietë të shëndetshme shpesh është shumë e vështirë. Për pjesën më të madhe të njerëzve është thuajse e pamundur të kombinojnë sasinë e duhur të yndyrnave, lëngjeve, frutave dhe perimeve. Në këtë mënyrë, dieta dhe një ushqyerje e shëndetshme bëhen të pamundura dhe ky çrregullim i shkakton organizmit vetëm dëme të mëdha. Mjekët specialistë rekomandojnë të gjitha produktet që nuk duhet të mungojnë në dietën e përditshme si dhe ato produkte që duhen eliminuar.
Yndyrnat
Janë bazë, në shumë procese të organizmit dhe janë një formë e përqendruar e energjisë. Marrja e tepruar e yndyrnave, mund të çojë në dhjamosje. Mishi, djathi, vaji i palmës, vaji i arrës së kokosit, dhjamërat e kafshëve, vezët, peshqit, arrat, kanë yndyrna të tretshme.
Fibrat luajnë një rol të rëndësishëm në një dietë të shëndetshme, ndihmojnë lëvizjen e ushqimit në aparatin e tretës, ndalojnë kapsllëkun, ndihmojnë funksionimin e zorrëve (parandalojnë shqetësimet në to), apendicitin, sëmundjet e zemrës. Drithërat janë shumë të pasura me fibra.
Vitaminat
Dhe kripërat minerale e ndihmojnë trupin të ruajë formën e mirë. Një dietë e mirë duhet të sigurojë të gjitha vitaminat dhe kripërat minerale, që janë shumë të nevojshëm për organizmin. Megjithatë duhen vetëm sasi të vogla, ato janë të pazëvendësueshme. Vitaminat dhe kripërat minerale veprojnë së bashku. Kripërat minerale ndikojnë në strukturat kockore, krijimin e një ekuilibri të sistemit ujor të organizmit, nervat dhe reagimet muskulore. Minerale të rëndësishme janë kalciumi, fosfori, magnezi, hekuri, sulfuri, sodiumi, potasi dhe zinku. Disa vitamina si A, D, E, K, mund të maganizohen, kurse vitaminat C dhe B kompleks duhen marrë rregullisht. Nëse frutat dhe perimet gatuhen, vitaminat dhe kripërat minerale humbasin shumë nga cilësitë e tyre. Zierja me avull është më e mirë, se sa zierja e zakonshme. Mjaftë vitamina përmbajnë edhe lëkurat e frutave.
Këshilla
Kujdes nga paracetamoli. Shumë tableta që disa i gëlltisin me shumicë kundër kokëdhembjeve, për qetësimin e dhembjes së dhëmbit dhe dhembjeve tjera, përmbajnë paracetamol. Ky analgjetik, mjaft mirë e zëvendëson aspirinën dhe është i përshtatshëm për personat që kanë të thate në lukth dhe për ata te të cilët herë pas herë paraqitet gjakrredhja në lukth. Por kujdes! Paracetamoli dëmton veshkat. Kështu, ata që e shfrytëzojnë kanë mundësi tri herë më shumë të sëmuren nga veshkat se ata që nuk e përdorin barëra që nuk kanë paracetamol.
Jogurt
Me sukses mund të evitojë barkqitjen tek fëmijët. Bakteret "mike" të jogurtit dhe prodhimeve të tjera qumështore mund të pakësojnë numrin e viruseve.
Rrahjet e shpeshta të zemrës. Keni kujdes, pas pirjes së disa kafeve me radhë ndjeni rrahje të shpeshta të zemrës, është mirë që të kontrollohet mëlçia. Në rastet kur keni probleme me funksionimin e mëlçisë, kafeini i kafesë grumbullohet në gjak dhe kështu fillojnë të rrahurat e shpeshta të zemrës.
Mungesa e vitaminës A
Mungesa e vitaminës A shkakton shkurtpamësi dhe vërbimin e natës. Andaj, pos të tjerash hani majdanoz të freskët, i cili është i pasur me vitaminën A, por përmban edhe kalcium të nevojshëm për elasticitetin e muskulaturës së syve. Gjysmë filxhani majdanoz plotëson nevojën ditore të organizmit me vitaminë A.
Lëndimet
Plagët e ndotura i lani me ujë të ftohtë e pastaj i dezinfektoni me jod dhe etil-alkool. Gërithjet e vogla mos i lidhni. Ato më mirë shërohen në ajër. Plagët pakëz më të mëdha dhe ato që ndeshen me rroba mbuloni me faster ose me fashë. Ndërroni çdo 24 orë. Flasterin do ta shqepni më lehtë nga plaga, nëse këndet e tij më parë i keni lyer me benzinë për heqjen e njollave. Për plagë të rënda duhet drejtuar mjekut. Nëse vaksina e fundit kundër tetanosit është dhënë para 5 vjetëve, ajo duhet përsëritur.

Këshilla për tryezën

1- Mishi, djathi, vaji i palmës, vaji i arrës së kokosit, dhjamërat e kafshëve, vezët, peshqit, arrat, kanë yndyrna të tretshme, çka do të thotë se një prej porduketeve është e këshillueshme të përdoret çdo ditë
2- Drithërat nuk duhet të mungojnë asnjë ditë në tavolinën e çdo personi, pasi trupi ka shumë nevojë për to
3- Mineralet më të rëndësishme që nuk duhen përjashtuar janë kalciumi, fosfori, magnezi, hekuri, sulfuri, sodiumi, potasi dhe zinku.
4- Vitaminat që duhet të merren gjatë javës janë vitamina A, D, E, K.
5- Kurse vitaminat C dhe B kompleks duhen marrë rregullisht.
6- Nëse frutat dhe perimet gatuhen, vitaminat dhe kripërat minerale humbasin shumë nga cilësitë e tyre.
7- Zierja me avull është më e mirë, se sa zierja e zakonshme.

Ushqimet

Mënyra si duhet të kombinohen ushqimet
Ka disa lloj ushqimesh që duhet të hahen të shoqëruara me të tjera, sepse kështu bëhen më të dobishme për organizmin tonë. Studimet e bëra kanë treguar se nëse i ha karotat e grira në formë sallate, pa iu hedhur vaj ulliri, mund të pakësosh sasinë e kalorive që merr.

Vitaminat që nuk duhet t'i mungojnë organizmit
Vitamina A, ashtu sikurse dhe vitaminat D, E, K, absorbohen nga organizmi vetëm në prani të yndurnave. Më përpara konsiderohej e papërshtatshme të bashkoheshin proteinat me karbohidratet. Vitaminat duhet të merren brenda javës

Ushqimet që nuk duhen "përzier" me njëra-tjetrën
Por ka edhe ushqime që këshillohet të mos bashkohen gjatë ngrënies. Kështu, p.sh., djathi, që është i pasur me kalcium, kur hahet se bashku me mishin pengon absorbimin e hekurit nga zorrët. Lakra e bardhë kur hahet me peshk pengon absorbimin e jodit, që përmban peshku
NGA BAKU >COM
Tensioni dhe zemra, ku lidhen dy sëmundjet

Tensioni i lartë shpesh është quajtur “një vrasës i heshtur”. Një studim i fundit, ndër më të rëndësishmit, tregon se një grup ilaçesh të klasës së diuretikëve, të përdorur që para 50 vjetësh, jo vetëm që kushtojnë shumë më pak por janë edhe më të efektshme sesa ilaçet e reja që firmat farmaceutike i reklamojnë me aq bujë. Për uljen e tensionit në nivele normale ekzistojnë rreth 180 lloj ilaçesh. Por sipas një studimi të fundit, ilaçe e klasës së diuretikëve janë më të efektshmit për këtë qëllim. Nga ana tjetër këto medikamente janë më të mira jo vetëm për uljen e tensionit, por edhe për parandalimin e komplikacioneve kardio-vaskulare.
Zemra
Sipas të dhënave shkencore sa më i shëndetshëm të jetë njeriu në moshë të re, aq më e qëndrueshme do të jetë gjendja e tij shëndetësore dhe më i pakët rreziku nga problemet e zemrës. Të gjithë ata të rinj që nuk gëzojnë shëndet të mirë, me kalimin e kohës ndeshen me një rrezik më të madh për t’u prekur nga sëmundja e zemrës. Ata që bëjnë një nivel të ulët ushtrimesh fizike kanë 3-6 herë më shumë gjasa të vuajnë nga tensioni i lartë, diabeti dhe probleme të metabolizmit se sa pjesëmarrësit që bënin ushtrime rregullisht. Ndërsa ata që bëjnë fare pak stërvitje fizike i kalojnë të 40 për qind më shumë shanse për nivele të larta kolesterine.
Medikamentet
Mlodipina dhe Enalaprili janë ilaçe kundër tensionit të gjakut, por me efekte të ndryshme. Tek pacientët me tension normal të cilët përdorin ilaçin Amlodipin, shkalla e tensionit thuajse nuk ndryshon, ndërkohë që edhe rreziku i goditjeve në zemër, bllokimit të arterieve, vdekjeve, shtrimit në spitale për dhimbje në gjoks ose nevojës për angioplasti ose operacione bajpass pakësohet me 30 për qind. Ekspertët thonë se ky është një shembull më se i qartë për të treguar që ilaçet kundër tensionit të lartë të gjakut aktualisht mund të ngadalësojnë krijimin e pllakëzave të gjakut në arteriet e zemrës. Dihet se këto pllakëza kur shtohen bllokojnë qarkullimin e gjakut duke shkaktuar goditje në zemër dhe vdekje. Zyrtarët amerikanë të shëndetësisë paralajmërojnë pacientët të mos marrin doza të larta të ilaçit naproxen ose ta përdorin atë më shumë se 10 ditë pa recetë nga mjeku, pasi mund të rrisë gjasat për infarkt, ose hemoragji cerebrale, kjo sipas rezultateve të bëra nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë. Naproxen përdoret gjerësisht për pacientët me artrit për të ulur dhimbjet. Ai jepet me recetë, apo shitet lirisht në farmaci nën emrin Aleve. Shkencëtarët e zbuluan një gjë të tillë, gjatë një studimi për të gjetur nëse ky ilaç dhe Celebrexi, problemet me të cilin dolën në pah më parë, mund të përdoreshin për të ngadalësuar efektet e sëmundjes së Alcaimerit. Rreth gjysma e 2 mijë e 500 personave të moshuar që ishin pjesë e studimit kishin shprehur shqetësime, dhe për shkak të problemeve me celebrexin që u gjet se ka lidhje me rritjen e rrezikut për goditje në zemër nëse merret në doza të larta, ishte nxitur kryerja e studimit edhe për naproxinën.
Analiza
Shenja e parë e sëmundjes së zemrës në 50 për qind të rasteve vihet re vetëm kur zemra pushon së rrahuri. Por tani një analizë e thjeshtë e gjakut mund të shpëtojë jetë njerëzish. Analiza e gjakut quhet CRP ose Proteina Reaktive C, e cila mund të zbulojë mjaft herët problemet në venat e gjakut duke krijuar kështu mundësi për kurim të suksesshëm. Shkencëtarët besojnë se prekja e artereve të zemrës është shkaktari nxitës i shumë goditjeve në zemër. Kjo është edhe arsyeja që një nivel i lartë i Proteinës reaktive C mund të jetë vdekjeprurës, edhe kur niveli i kolesterinës është i ulët.

Tabela

1-Të gjithë njerëzit që kanë probleme me tensionin dhe zemrën duhet të bëjnë 30 minuta ushtrime fizike në ditë
2-Ecja apo vrapimi i lehtë ulin rrezikun e prekjes nga sëmundjet e zemrës
3-Ata që kryejnë ushtrime e intensive, siç janë ngritja e peshave, e ulin edhe më shumë rrezikun e prekjes nga sëmundjet e zemrës.
4-Shumë prej medikamenteve që përdoren për të kuruar tensionin e lartë, shërbejnë edhe për të kuruar sëmundjet e zemrës.

Tensioni

Alkooli, shkaku kryesor i sëmundjeve në zemër
Pirja e pijeve alkoolike paraqet rrezik si për meshkujt ashtu edhe për femrat. Studimet kanë zbuluar se ata që pinë më tepër se 21 gota verë ose birrë në javë kanë 70 për qind gjasa më të mëdha të vuajnë nga sulmi në zemër. Nga ana tjetër në këtë grupim alkoolistësh, ata që mund ta vuajnë të parët atakun, janë të gjithë personat që e kanë të trashëguar sëmundjen e zemrës.

Ilaçet e tensionit ulin 40 % sëmundjet e zemrës
Ilaçi Diovan për trajtimin e presionit të lartë të gjakut tani mund të përdoret edhe në trajtimin e sëmundjeve të zemrës. Sipas të dhënave, ilaçi Diovan ul rastet e vdekshmërisë në 41 për qind tek të sëmurët nga zemra. Sëmundjet e zemrës përbëjnë një problem të madh shëndetësor në Shtetet e Bashkuara. Çdo ditë 1500 amerikanë diagnostikohen me sëmundje të zemrës.

Ushtrimet fizike për tensionin dhe zemrën
Sipas ekspertëve, 30 minuta në ditë ushtrime fizike si ecje ose vrapim i lehtë mund të pakësojnë dukshëm rrezikun e prekjes nga sëmundje të zemrës. Për të pasur një zemër të shëndoshë nevojiten më shumë se sa ushtrime të thjeshta fizike. Ngritje peshash ndihmojnë në formimin e muskujve, por të dhënat e reja thonë se një prej muskujve që përfiton nga ky sport është edhe zemra.

NGA BAKU 207.COM
Si kurohet sëmundja e tensionit të lartë

Tensioni i lartë i gjakut është në shumicën e rasteve një sëmundje e trashëgueshme dhe një pjesë e popullsisë vuan nga H.T.A (në gjuhë mjekësore do të thotë tension i lartë). Shenjat kryesore të shfaqjes së tij, të cilat nuk duhet të shmangen në asnjë mënyrë janë dhimbje prapa kokë, zhurmë në vesh, marrje mendsh, të vjella ose ndjenjën e të vjellit. Në këtë rast duhet kërkuar menjëherë ndihma e mjekut.
Llojet e hipertensionit
Rreth 10% e rasteve me hipertension janë rezultat i një problemi tjetër, si p.sh: sëmundje veshkash, tumor adrenal, ngushtim i aortës etj, etj. Në këto raste hipertensioni quhet dytësor sepse vjen si pasojë e një sëmundjeje tjetër. Në këto raste kur sëmundja tjetër që shkakton hipertensionin zhduket, edhe hipertensioni zakonisht zhduket bashkë me të. Tipi tjetër i hipertensionit quhet hypertension kryesor. Ky lloj hipertensioni prek 90% të të sëmurëve me hipertension. Shkaktari i tij ende nuk njihet. Por besohet se është rezultat i shumë faktorëve si: trashëgimia, mbipesha, mënyra e të ushqyerit, mungesë e aktivitetit fizik etj.
Simptomat
Hipertensioni është quajtur ndryshe edhe "vrasës i fshehtë" sepse shpesh mbetet i padiagnostikuar. Ka njerëz që as e kanë marrë vesh ndonjëherë se kanë pasur hipertension. Sëmundja përkeqësohet gradualisht dhe kjo ndodh gjatë një periudhe të gjatë kohore dhe jo brenda pak ditësh, prandaj është e vështirë që të kuptohet nga vetë personi që në fillim.
Trashëgimia
Trashëgimia ndikon në një farë masë në çdo aspekt të shëndetit tonë. Që nga personaliteti dhe sjellja deri tek mundësia për të pasur kancer. Deri 10 vjet më parë, ne kujtonim se hipertensioni është një karakteristikë e trashëguar e njeriut. Kështu nuk e kishe të vështirë të gjeje në të njëjtën familje persona me hipertension në çdo brezni. Por sot shkenca ka ecur shumë dhe ne dimë më shumë për trashëgiminë e hipertensionit. Ka popuj dhe fise të ndryshëm në botë, sidomos në vendet e pazhvilluara, ku hipertensioni nuk ekziston. Vetëm 1-2 % e popullsisë kanë hipertension, që në fakt është hipertension dytësor. Pra vjen si pasojë e një sëmundjeje tjetër. Meqenëse këta popuj nuk sëmuren me hipertension kryesor, ne mund të konkludojmë gabimisht se ata janë gjenetikisht të shëndoshë për sa i përket hipertensionit. Por nëse ne studiojmë individë me prejardhje nga këto popuj e fise, të cilët jetojnë në përëndim (Amerikë, Evropa Përëndimore, etj.) do të vërejmë se një e treta e tyre kanë hipertension dhe pikërisht hipertension kryesor, nga e cila vuajnë shumica e të sëmurëve me hipertension. Nga këto të dhëna ne konkludojmë se individët trashëgojnë një prirje për të zhvilluar hipertension. Që kjo prirje për hipertension të bëhet hipertension me plot kuptim e fjalës, duhet një faktor i jashtëm që si të thuash ndez barutin. Ky faktor gjendet në mjedisin ku jetojmë dhe është ushqimi. Popujt dhe fiset që në fillim gabimisht mendoheshin si me imunitet ndaj hipertensionit, në të vërtetë hanë ushqime që nuk e kthejnë prirjen e trashëguar për hipertension në sëmundjen e hipertensionit. Pra nuk e ndezin dot barutin siç thamë më parë. Një sëmundje e ngjashme është alkoolizimi. Personat alkoolikë e kanë trashëgim prirjen për t'u bërë alkoolikë, por nëse ata i lë në një ishull ku s'ka alkool fare, ata nuk do të bëhen kurrë alkoolikë. Mënyra e të ushqyerit sot ka ndryshuar shumë po ta krahasosh me 100 vjet më parë. Të parët tanë konsumonin rreth 50 gram sheqer në ditë, nga të cilat 34 gram ishin sheqer që ata e shtonin vetë si tek kafja, çaji, përsheshi i qumështit etj. Sot ne konsumojmë rreth 125 gram sheqer në ditë, nga të cilat 32 gram i shtojmë vetë, ndërsa 93 gram që mbeten gjenden në ushqimet që hamë. Po kështu ndodh me yndyrnat dhe shumë përbërës të tjerë, që kur janë me shumicë na shkaktojnë probleme.

Simptomat

1- Dhimbje kokë, sidomos në mëngjes
2- Veshët të gumëzhijnë
3- Marramendje
4- Nganjëherë gjak nga hundët
5- Depresion, pa e ditur shkakun
6- Personi nxehet pothuajse kot se koti
7- Skuqje e fytyrës
8- Ndjenjë të fikti

Këshilla

1- Përdorni sa më pak kripë, vetëm 800 miligramë në ditë
2- Ashtu si në rastin e dhimbjeve të stomakut, edhe për hipertensionin përdorimi i sotës dhe produkteve me sodium është shumë efikas
3- Konsumoni sa më shumë mollë
4- Produktet me miell misri janë tepër të ushqyeshme
5- Nuk duhet të hani konserva mishi ose peshku
6- Biftekun duhet ta përdorni pa kripë, pa vaj dhe të pjekur në furrë

Tensioni i lartë

Kripa, shkaktari kryesor i tensionit tek njerëzitë

Përbërësi që shkakton më shumë problem në rastin e hipertensionit është kripa. 100 vjet më parë ne konsumonim 4 gram kripë në ditë. Sot ne konsumojmë mbi 8 gram në ditë. Rreth 75% e personave mbi 60 vjeç kanë hipertension dhe një në çdo pesë vdekje të moshave mbi 65 vjeç është si pasojë e infarkt në zemër, trombozë ose shkaqe të ngjashme. Metabolizmi i njeriut sot është i përshtatur për ushqimet e dikurshme natyrale.

Hipertension edhe tek pacientët me veshka
Ka edhe një grup tjetër njerëzish me hipertension që po rritet çdo ditë e më shumë. Veshkat e tyre prodhojnë një enzimë të veçantë të quajtur rennin. Veshkat e këtyre individëve në fakt prodhojnë rennin me tepricë, gjë që shkakton tkurrjen arteriolave dhe në të njëjtën kohë detyron veshkat të mbledhin kripë. Tkurrja e arteriola dhe rritja e nivelit të kripës në veshka, të dyja këto dukuri, shkaktojnë rritje të tensionit të gjakut.

Zhvillimi i hipertensionit tek personat mbipeshë
Mbipesha është një faktor tjetër shumë i rëndësishëm. Shumë persona në mbipeshë) kanë prirje për të zhvilluar hipertension. E shpjeguar në një mënyrë shumë të thjeshtë mund të themi se sa më shumë kile të ketë njeriu, aq më tepër i duhet zemrës të punojë në mënyrë që të çojë gjakun në çdo qelizë të trupit. Rrjedhimisht edhe tensioni i gjakut rritet kur zemra punon më shumë.

NGA BAKU.COM
Mushkerite, pse semuremi dhe keshillat e mjekeve

Kripa e tepërt dëmton 10 herë më shumë se sasia normale

Nuk ka një arsye të caktuar se përse shfaqet sëmundja e mushkërive, por ajo që rekomandohet për të gjithë njerëzit është "bashkëjetesa" në një ambient të pastër, pa duhanpirës, si dhe pa asnjë komponent tjetër të dëmshëm për mushkëritë. Nga ana tjetër, sipas specialistëve, fëmijët janë tepër të prirë për t'u sëmurë nga sëmundjet e mushkërive, në rast se ata kanë lindur nga një nënë duhanpirëse. Pasi që në krijimin e mushkërive si organ, foshnja "helmohet" me nikotinën e duhanit, dhe më pas është e vështirë që organizmi i tij të filtrohet.
Duhani
Rreth 15 për qind e viktimave të kancerit të mushkërive janë mes atyre që nuk pinë duhan dhe mes këtij grupi, gratë kanë 2 deri 3 herë më shumë gjasa se sa burrat që të preken nga kjo sëmundje. Mjekët nuk e dinë përse ndodh kjo; ose ndoshta është ndikim i përbashkët e të gjithë faktorëve si hormonet, qëndrimi pranë atyre që pinë duhan, dieta dhe ajri i ndotur. Shenja të tilla, plogështia, marrja e frymës dhe kolla kronike shpesh diagnostikohen gabim si simptoma të astmës. Sipas mjekëve, më shumë gra vdesin nga kanceri në mushkëri, se sa nga kanceri në gji, në vezore dhe në ureter, por, megjithatë, fondet për kërkime mjekësore në fushën e kancerit të gjirit janë 10 herë më të mëdha se sa për kancerin e mushkërive. Numri i vdekjeve nga sulmi në zemër, kurse numri i përgjithshëm i vdekjeve do të zvogëlohet për 7%. Shkencëtarët thonë se kur një person e fillon duhanin që në moshë të re, ai e ka më të vështirë se sa të tjerët për të hequr dorë prej tij. Cilido qoftë efekti i nikotinës, fillimisht në organizmin e njeriut efektet negative janë më të vogla tek adoleshentët dhe të rinjtë se sa tek të rriturit. Kjo i bën ata ta pinë më tepër duhanin. Kur duhani pihet për dekada të tëra dhe në trup hyjnë elementët helmuese, pikërisht kjo shkurton jetën. Pra, nuk është thjesht nikotina, por është ekspozimi i vazhdueshëm ndaj elementëve të tjerë të rrezikshëm të duhanit, ajo që dëmton. Sipas një hulumtimi, vetëm para pesëdhjetë vjetësh është vënë re lidhja e parë midis duhanit dhe kancerit të mushkërive. Hulumtimi tregoi po ashtu se lënia e duhanit, madje edhe në moshën gjashtëdhjetëvjeçare, mund të përmirësojë jetëgjatësinë për tre vjet, ndërsa lënia e duhanit në moshën tridhjetëvjeçare duket se anulon dëmin që i është bërë shëndetit më parë. Studiuesit kanë arritur në përfundimin se është më e rëndësishme që fëmijët të mos lejohen fare ta pinë duhanin.
Ndotja
Ndotja e ambientit, është një ndër faktorët kryesorë që ndikon në përhapjen e sëmundjes së mushkërive. Madje në pjesën më të madhe të rasteve, ndotja e ambientit, jo vetëm në qytete, por edhe në dhomën ku personi jeton, është faza fillestare e shfaqjes së sëmundjes, zhvillimit dhe evoluimit të saj. Sipas specialistëve, grimcat me përmasa më të vogla se 10 mikron janë më të dëmshme për shëndetin sepse ato kanë më shumë mundësi për të hyrë në pjesët e poshtme të mushkërive. Grimcat e ngurta kontribuojnë në mënyrë të dukshme në pakësimin e shikimit. Deficencat më të theksuara mund të sjellin humbje në peshë, lodhje , deficit imunitar, gjë që demonstrohet nga infeksione të përsëritura virale dhe bakteriale. Niveli i ulët i saj shoqërohet me rritje të tensionit arterial dhe rrit mundësinë e goditjes së zemrës, rrit riskun për katarakte të syve si dhe një risk i lartë për shumë tipa të kancerit si ai i prostatës, kolonën, mushkërive etj. Studimet kanë treguar se prezenca e ndotjes së ajrit ndihet edhe me ngushtime bronkiale si dhe reduktim të vetë aktivitetit të mushkërive.

Këshilla

1- Jetoni në një qytet që ka ndotje të ulët
2- Shëtisni të paktën 1 orë në ditë në një pyll të mbushur me pemë dhe në ajër të pastër
3- Mos përdorni duhan
4- Mos jetoni, apo flini në një dhomë me duhanpirës
5- Përdorni sa më shumë lëngje dhe supëra për shpëlarjen e mushkërive
6- Vraponi të paktën 10 minuta në mëngjes në ajër të pastër

Mushkritë

Mushkerite, kurohen lehtë

Kanceri në mushkëri është më i lehtë për t'u shëruar sepse në shumicën e rasteve nuk përhapet në organet e tjera të trupit. Ka njerëz që jetojnë vetëm me një mushkëri, e njëjta gjë si me veshkat, madje sipas specialistëve, është shumë e rëndësishme që të kryhen çdo gjashtë muaj analiza për të parë gjendjen e mushkërive, kjo si një mënyrë e mirë për të mos "infektuar" të dyja njëkohësisht.

Kripa demton mushkerite
Përdorimi i tepërt i kripës shkurton jetëgjatësinë dhe rrit probabilitetin për të dëmtuar mushkëritë. Shkencëtarët amerikanë pohojnë se çdo vit mund të shpëtohen 150.000 jetë njerëzish, nëse industria ushqimore do të zvogëlojë sasinë e kripës, e cila i shtohet ushqimit. Kripa ka ndikim direkt në tensionin e gjakut, i cili është i lidhur me një spektër të gjerë sëmundjesh, mes të cilave edhe mushkëritë.

Ambienti, shkak për semundje

Ambienti në të cilin jeton është tepër i rëndësishëm për të parandaluar sëmundjen e mushkërive. Sipas specialistëve një person i cili banon në një qytet të ndotur tej normave të lejuara, ka mundësi deri në 70 për qind që të ketë probleme me mushkëritë, ky më i rëndi është kanceri. Ndërkohë që një person që jeton në një ambient të pastër, është larg rreziqeve.

Nga baku.com
Mushkerite, pse semuremi dhe keshillat e mjekeve

Kripa e tepërt dëmton 10 herë më shumë se sasia normale

Nuk ka një arsye të caktuar se përse shfaqet sëmundja e mushkërive, por ajo që rekomandohet për të gjithë njerëzit është "bashkëjetesa" në një ambient të pastër, pa duhanpirës, si dhe pa asnjë komponent tjetër të dëmshëm për mushkëritë. Nga ana tjetër, sipas specialistëve, fëmijët janë tepër të prirë për t'u sëmurë nga sëmundjet e mushkërive, në rast se ata kanë lindur nga një nënë duhanpirëse. Pasi që në krijimin e mushkërive si organ, foshnja "helmohet" me nikotinën e duhanit, dhe më pas është e vështirë që organizmi i tij të filtrohet.
Duhani
Rreth 15 për qind e viktimave të kancerit të mushkërive janë mes atyre që nuk pinë duhan dhe mes këtij grupi, gratë kanë 2 deri 3 herë më shumë gjasa se sa burrat që të preken nga kjo sëmundje. Mjekët nuk e dinë përse ndodh kjo; ose ndoshta është ndikim i përbashkët e të gjithë faktorëve si hormonet, qëndrimi pranë atyre që pinë duhan, dieta dhe ajri i ndotur. Shenja të tilla, plogështia, marrja e frymës dhe kolla kronike shpesh diagnostikohen gabim si simptoma të astmës. Sipas mjekëve, më shumë gra vdesin nga kanceri në mushkëri, se sa nga kanceri në gji, në vezore dhe në ureter, por, megjithatë, fondet për kërkime mjekësore në fushën e kancerit të gjirit janë 10 herë më të mëdha se sa për kancerin e mushkërive. Numri i vdekjeve nga sulmi në zemër, kurse numri i përgjithshëm i vdekjeve do të zvogëlohet për 7%. Shkencëtarët thonë se kur një person e fillon duhanin që në moshë të re, ai e ka më të vështirë se sa të tjerët për të hequr dorë prej tij. Cilido qoftë efekti i nikotinës, fillimisht në organizmin e njeriut efektet negative janë më të vogla tek adoleshentët dhe të rinjtë se sa tek të rriturit. Kjo i bën ata ta pinë më tepër duhanin. Kur duhani pihet për dekada të tëra dhe në trup hyjnë elementët helmuese, pikërisht kjo shkurton jetën. Pra, nuk është thjesht nikotina, por është ekspozimi i vazhdueshëm ndaj elementëve të tjerë të rrezikshëm të duhanit, ajo që dëmton. Sipas një hulumtimi, vetëm para pesëdhjetë vjetësh është vënë re lidhja e parë midis duhanit dhe kancerit të mushkërive. Hulumtimi tregoi po ashtu se lënia e duhanit, madje edhe në moshën gjashtëdhjetëvjeçare, mund të përmirësojë jetëgjatësinë për tre vjet, ndërsa lënia e duhanit në moshën tridhjetëvjeçare duket se anulon dëmin që i është bërë shëndetit më parë. Studiuesit kanë arritur në përfundimin se është më e rëndësishme që fëmijët të mos lejohen fare ta pinë duhanin.
Ndotja
Ndotja e ambientit, është një ndër faktorët kryesorë që ndikon në përhapjen e sëmundjes së mushkërive. Madje në pjesën më të madhe të rasteve, ndotja e ambientit, jo vetëm në qytete, por edhe në dhomën ku personi jeton, është faza fillestare e shfaqjes së sëmundjes, zhvillimit dhe evoluimit të saj. Sipas specialistëve, grimcat me përmasa më të vogla se 10 mikron janë më të dëmshme për shëndetin sepse ato kanë më shumë mundësi për të hyrë në pjesët e poshtme të mushkërive. Grimcat e ngurta kontribuojnë në mënyrë të dukshme në pakësimin e shikimit. Deficencat më të theksuara mund të sjellin humbje në peshë, lodhje , deficit imunitar, gjë që demonstrohet nga infeksione të përsëritura virale dhe bakteriale. Niveli i ulët i saj shoqërohet me rritje të tensionit arterial dhe rrit mundësinë e goditjes së zemrës, rrit riskun për katarakte të syve si dhe një risk i lartë për shumë tipa të kancerit si ai i prostatës, kolonën, mushkërive etj. Studimet kanë treguar se prezenca e ndotjes së ajrit ndihet edhe me ngushtime bronkiale si dhe reduktim të vetë aktivitetit të mushkërive.

Këshilla

1- Jetoni në një qytet që ka ndotje të ulët
2- Shëtisni të paktën 1 orë në ditë në një pyll të mbushur me pemë dhe në ajër të pastër
3- Mos përdorni duhan
4- Mos jetoni, apo flini në një dhomë me duhanpirës
5- Përdorni sa më shumë lëngje dhe supëra për shpëlarjen e mushkërive
6- Vraponi të paktën 10 minuta në mëngjes në ajër të pastër

Mushkritë

Mushkerite, kurohen lehtë

Kanceri në mushkëri është më i lehtë për t'u shëruar sepse në shumicën e rasteve nuk përhapet në organet e tjera të trupit. Ka njerëz që jetojnë vetëm me një mushkëri, e njëjta gjë si me veshkat, madje sipas specialistëve, është shumë e rëndësishme që të kryhen çdo gjashtë muaj analiza për të parë gjendjen e mushkërive, kjo si një mënyrë e mirë për të mos "infektuar" të dyja njëkohësisht.

Kripa demton mushkerite
Përdorimi i tepërt i kripës shkurton jetëgjatësinë dhe rrit probabilitetin për të dëmtuar mushkëritë. Shkencëtarët amerikanë pohojnë se çdo vit mund të shpëtohen 150.000 jetë njerëzish, nëse industria ushqimore do të zvogëlojë sasinë e kripës, e cila i shtohet ushqimit. Kripa ka ndikim direkt në tensionin e gjakut, i cili është i lidhur me një spektër të gjerë sëmundjesh, mes të cilave edhe mushkëritë.

Ambienti, shkak për semundje

Ambienti në të cilin jeton është tepër i rëndësishëm për të parandaluar sëmundjen e mushkërive. Sipas specialistëve një person i cili banon në një qytet të ndotur tej normave të lejuara, ka mundësi deri në 70 për qind që të ketë probleme me mushkëritë, ky më i rëndi është kanceri. Ndërkohë që një person që jeton në një ambient të pastër, është larg rreziqeve.

Nga Baku
Prodhohet Tykerb, ilaçi që frenon kancerin e gjirit

Shpresa të forta kundër kancerit të gjirit, sëmundja e dytë që shkakton vdekjen e shumë grave në botë.

Premtimi vjen nga “GlaxoSmithKline”, një nga qendrat kërkimore farmaceutike më të fuqishme, e cila kohët e fundit ka eksperimentuar ilaçin e saj të ri. Tykerb, ilaçi i ri eksperimental, ka rezultuar i efektshëm kundër kancerit të gjirit dhe përhapjes së tij. Studimi për trajtimin e ilaçit nga “Glaxo”, i testuar te gratë në fazën agresive HER2 të kancerit të gjirit, ishte i pranueshëm në mbi 50 për qind të rasteve. Gratë, të cilat kanë përdorur Tykerb në ndërthurje me ilaçin e Roche, Xeloda e kanë përgjysmuar shpërndarjen e kancerit, krahasuar me ato që kanë përdorur vetëm Xeloda, tha dr.Charles Geyer, një studiues i pavarur, i cili drejton këtë studim nga “GlaxoSmithKline”. Geyer është drejtori i Qendrës për Kujdesin e Kancerit të Gjirit në spitalin “Allegheny General” në Pitsburg. Pacientet që vuanin nga kanceri i gjirit dhe që përdorën kombinimin e ilaçeve Tykerb-Xeloda nuk patën më progres të kësaj sëmundjeje për një mesatare prej 36.9 javësh, krahasuar me 19.7 javë ndërprerje të kësaj sëmundjeje vetëm me përdorimin e ilaçit Xeloda, sipas të dhënave zyrtare të paraqitura në konferencën vjetore të “American Society of Clinical Oncology” në Atlanta. Gjatë studimit ka pasur raste që kanceri i gjirit është përhapur, duke shkaktuar edhe vdekjen e pacienteve, po kjo ka ndodhur në 28 për qind të rasteve te pacientet që kanë përdorur kombinimin e të dyja ilaçeve dhe 43 për qind të rasteve te pacientet që kanë përdorur vetëm Xeloda. “Falë rezultateve favorizuese, testet janë ndaluar më herët”, tha Geyer. “Studimet ndonjëherë ndërpriten për efekte etike, nëse një ilaç duket efektiv, mjekët duhet të besojnë se pacientët në studim që nuk e kanë përdorur atë, kanë mohuar kujdesin më të mirë për veten”. Geyer tha se Tykerb duhet të konsiderohet si një standard i ri kujdesi për gratë, të cilat vuajnë nga kjo sëmundje. Në studim u përfshinë 321 gra, të cilat nuk kanë pasur sukses me ilaçin e Genentech. Glaxo planifikon që në deri në fund të vitit të ketë përgatitur të gjitha procedurat për të kërkuar aprovimin e Tykerb nga Administrata e Ushqimit dhe Ilaçeve. Ilaçet e kancerit pritet të dyfishohen gjatë pesë viteve, nga 24 bilionë dollarë në vitin 2004 në 55 bilionë dollarë në vitin 2009, sipas statistikave paraprake të “IMS Health”. Rreth 400 000 gra diagnostikohen me kancerin gjirit çdo vit në të gjithë botën. Pas kancerit të mushkërive, kjo është sëmundja e dytë e kancerit vdekjeprurës te femrat në pjesën më të madhe të vendeve në të gjithë botën

MJEKESI

Të shkruash për Zigmund Freud (ne vazhdim FROJDI). Sa për ta zberthyer fare pak teorine e tij mbi jeten psiqike dy tre rreshta ne vazhdim.
Psikologu dhe Psikiatëri austriak Frojdi, është themelues I psikoanalizës, ku teoria e tij mbi jeten psiqike ndikoj jo vetëm në zhvillimin e Psikologjisë (adleri, jungu etj) por me modifikime të ndryshme dhe me korrektuar të shumëta është e pranishme edhe në disa teza filozofike deri në kohen tonë. Megjithëse vet Frojdi refuzonte vendosmërisht që ti atribuohet cfardo intence filozofike koncepcionit të tij “ natyror –shkencor”. Nocioni I nenvetëdijes është kategori fundamentale e Psikanalizës së Frojdit.Duke konsideruar se baza e terë jetës është në sferën e cila është krijuar duke prapsur Instiktin në sferen e nënvetëdijes, ai pohon se pikrisht kjo sferë përcakton qenjësisht të gjitha aktet tona të vetëdijshme.Të prapsurit, mos plotësimi I kanqësisë së plotë te instikteve seksuale rezulton me neuroza të ndryshme, ekscese patologjike, gabime ne shkrim dhe në të folur etj. Zbulimi I sferës së nënvetëdijes, që I takon Frojdit, paraqet një zbulim të jashtëzakonisht të rendësishëm , relevant sidomos për shpjegimin më të thellë të disa fenomeneve jo vetëm psiqike por edhe të përgjithshme kulturore.
Impulsi themelor dhe thelbi I gjithë mesimeve te Frojdit qendron në synimin e tij që sa më shumë te eliminohet censura e përhershme e cila pengon të shprehurit e lire të Impulseve, që keta Impulse të depertojnë pa pengesa në menyrë që njeriu në mënyre autentike të jete ai I verteti, burimori dhe jo I rremë dhe hipokrit.
Duhet edhe shumë e shumë për ta përshkruar teorinë e Frojdit por po e le në ndonjë Replikë tjeter. Ndërsa Karl Gustav- Jung, psikiater dhe psikolog zvicerran, Mjek dhe themelues I shkollës psikoanalitike të Cyrrihut, I të ashtuquajtures “psikologji analitike”. JUNG, në bazë të raportit të individit dhe të rrethit –njerzit I ndanë në dy tipa karakteri kryekeput të ndryshëm.1. të EKSTRAVERTUAR( të kthyer nga bota e jashtme, aktivë) dhe 2. të INTROVERTUAR(të kthyer nga bota e mbrendshme, pasiv). Në emer të qëndrimit “metafizikisht më të lirë” dhe psikologjikisht të palidhur, Jung refuzon cdo smplifikim të problemit te psikes dhe konsideron se është jokritike të pranohet një I vetmi INSTIKT themelor, I cili do të duhej të shpjegonte cdo gjë dhe të behej themel I gjithë jetes shpirtërore. Duke mbrojtur kompleksitetin e psikes dhe më këtë psikologjinë e relativizuar , Jung ndahet nga Psikoanaliza dhe konstituon një Psikologji te RE , karakteristika e së cilës është TIPOLOGJIA e jetes shpirtërore. Kjo Ndarje e tij nga PSikoanaliza të jep të kuptosh Ndryshimin e raportëve FROJD-JUNG.

Tuesday, January 24, 2006

Strategjitë për Plakje të Papërfillshme nëpërmjet Bioinxhinierisë


SENS (Strategies for Engineered Negligible Senescence) është plan i hollësishëm për shërimin e plakjes njerëzore. SENS është projekt ixhinierik, që plakjen e trajton si problem mjekësor dhe mjekësinë si degë të inxhinierisë. Plakja është një proces i ndryshimeve progresive në përbërjen e trupit, në nivelin molekular dhe qelizor, të cilat janë efekte anësore të proceseve thelbësore metabolike. Shumë nga këto ndryshime janë eventualisht të dëmshme për ne -- ato janë akumulim i dëmit, që bëhet patogjenik kur tejkalon një prag të caktuar sasior. Trajtimi tradicional gjerontologjik i zgjatjes jetësore konsiston në përpjekjen për të ngadalësuar këtë akumulim të dëmit. Kjo është një strategji e pakujdesshme, ngase, së pari, kërkon që ne t'i përmirësojmë proceset biologjike që nuk i kuptojmë sa duhet dhe, së dyti, sepse, edhe në parim, vetëm mund ta vonojë plakjen, por jo ta kthejë së prapthi. Një alternativë edhe më afatshkurtër është mënyra gjeriatrike, d.m.th. përpjekja për të mënjanuar patologjinë pas dëmit të akumuluar; kjo është një betejë e humbur sepse akumulimi i vazhdueshëm i dëmit e bën patologjinë gjithnjë më të paevitueshme. Në vend të kesaj, strategjia e inxhinierisë (SENS) është të mos ndërhyhet drejtpërdrejt në metabolizëm, por të ndreqet ose të mënjanohet dëmi i akumuluar dhe, si rrjedhojë, të shtyhet në kohë të papërcaktuar mosha kur dëmi arrin shkallë patogjenike. Kjo është praktike sepse i anashkalon të dyja problemet me alternativat e tjera: anashkalon injorancën tonë për metabolizmin (sepse nuk mundohet të ndërhyjë në proceset metabolike dhe në prodhimin e efekteve anësore të tyre), por gjithashtu parandalon kaosin e patologjisë (sepse i korrigjon pararendësit e patologjisë, në vend të trajtimit të vetë patologjive).
MJEKESI - bakero207.com
Diagrami më sipër përmbledh filozofinë e SENS-it. Shigjetat e cuditshme me maja të rrafshëta janë shenja që përdoren në literaturën për shprehjen e gjeneve dhe rregullimin e gjeneve, dhe do të thonë "frenon". Prandaj, gjeriatria është përpjekja për të ndalur dëmin të mos shkaktojë patologji; gjerontologjia tradicionale është përpjekja për të ndalur metabolizmin të mos shkaktojë dëm; ndërsa mënyra inxhinierike (SENS) është të eliminohet kohë pas kohe dëmi, duke mbajtur masën e tij nën nivelin që shkakton patologji. Ky sajt përmban përshkrime të hollësishme të komponenteve të strategjisë SENS, të cilat ka gjasa të zbatohen tek minjtë brenda një dekade (nëse sigurohen fondet), dhe pastaj mund të zbatohen te njerëzit pas një dekade ose dy. Këtu mund të gjeni material përkatës të bollshëm. Urdhëroni hidhjani një sy.
NGA BAKU.comMirë se vini!

Kjo faqe është e organizuar si një bibliotekë; shënimet e mia janë të organizuara në 'libra', me 'kapituj' dhe me 'nënkapituj'. Tani për tani kjo faqe përmban këto gjëra:

Mjekësi e përgjithshme
Parazitët
Patologji

MJEKESI - bakero207.com
Mjekësi e përgjithshme

Këto faqe përmbajnë informacione mjekësore dhe janë përgatitur pak nga pak nga unë vetë. Qëllimi im është krijimi i një faqeje me njohuri mjekësore në shqip.

Për të shmangur çdo keqkuptim, ju paralajmëroj se megjithëse jam munduar të shkruaj shkurt dhe saktë, NUK MUND TA GARANTOJ SAKTËSINË E INFORMACIONIT që gjendet në këto faqe.

Zgjidhni një nga temat e mëposhtme për të vijuar më tej.

Zemra
Gjaku
Gjendrat endokrine
Mushkëritë
Muskujt dhe kockat
Sistemi tretës
Veshkat
Shëndeti seksual
Dermatologji
Probleme anatomie klinike

STAPLERS

MachineRunner.com has binding machines and paper shredders.
MJEKESI - bakero207.com
Featuring office staplers, saddle staplers, box-carton staplers, and plier staplers.
MJEKESI - bakero207.comMJEKESI - bakero207.comMJEKESI - bakero207.comMJEKESI - bakero207.comMJEKESI - bakero207.com
MJEKESI - bakero207.comMJEKESI - bakero207.com
MJEKESI - bakero207.com
MJEKESI - bakero207.comMJEKESI - bakero207.comMJEKESI - bakero207.comMJEKESI - bakero207.com
MJEKESI - bakero207.com
Homepage > Staplers
Staplers A stapler is a tool that is used to efficiently and cost effectively fasten materials together by inserting and securing a metal staple. Staplers are most commonly found in offices for fastening paper. However, there is a wide variety of specialized staplers designed for applications such as bindery, retail, carton stapling, industrial packaging and vine stapling.
MJEKESI - bakero207.com
Staplers - Plier Staplers

Plier Staplers

Our plier staplers are ideal for your laundry, retail, shipping and packaging operations.

Staplers - Saddle Stapling

Saddle Stapling

Our line up of saddle staplers make binding books, brochures,and other multi-spred documents relatively easy and economical.

Staplers - Box - Carton Stapling

Box - Carton Stapling

A stapled box is stronger than a conventionally taped one. A wide selection of top, side and bottom staplers to meet your packaging needs.

Staplers - Office Staplers

Office Staplers

From heavy duty manual to electric, we have staplers for your day to day operations.

Staplers - Tackers

Tackers

We have a comprehensive listing of tacker for multiple industrial uses including product and pallet assembly.

Staplers - Vine - Horticultural Staplers

Vine - Horticultural Staplers

These plier staplers offer simple and efficient means of supporting vine growth without damage.MJEKESI - bakero207.com
Choose from manual, electric or pneumatic staplers depending on application.
Important considerations when selecting a stapling tool:
 • The type of material you are stapling (paper; cardboard; wood, etc.)
 • The size and thickness of material being stapled
 • Position of staples
 • Estimated production volume


Staplers
Homepage > Staplers
MJEKESI - bakero207.com
 • MJEKESI - bakero207.com
 • MJEKESI - bakero207.com
 • MJEKESI - bakero207.com
 • MJEKESI - bakero207.com
 • MJEKESI - bakero207.com
 • MJEKESI - bakero207.com

STAPLER TA LINEAR

MJEKESI - bakero207.com Search -->

Match
any word all words exaxt phrase MJEKESI - bakero207.com
Home » Search Results for "TA 55 linear"
Our Products
Results 1 - 10 of 637 pagination('1' ,'10' ,'637' ,'10' ,'' ); << 1 2 3 4 5 6 7 > >> next 10

1. DST Series™ TA™ (Single Use Reloadable Staplers with Titanium Staples) Features and Benefits
...DST Series™ TA™ (Single Use Reloadable Staplers with Titanium Staples)...
...Larger Image Single Use reloadable linear stapler with directional staple...

2. DST Series™ TA™ (Single Use Reloadable Staplers with Titanium Staples) Features and Benefits
...DST Series™ TA™ (Single Use Reloadable Staplers with Titanium Staples)...
...Larger Image Single Use reloadable linear stapler with directional staple...

3. DST Series™ TA™ (Single Use Reloadable Staplers with Titanium Staples) Features and Benefits
...DST Series™ TA™ (Single Use Reloadable Staplers with Titanium Staples)...
...Larger Image Single Use reloadable linear stapler with directional staple...

4. DST Series™ TA™ (Single Use Reloadable Staplers with Titanium Staples) Features and Benefits
...DST Series™ TA™ (Single Use Reloadable Staplers with Titanium Staples)...
...Larger Image Single Use reloadable linear stapler with directional staple...

5. TA PREMIUM™ (Single Use Loading Units With Titanium Staples)
...TA PREMIUM™ (Single Use Loading Units With Titanium Staples) View Larger...
...or 4.8 single use loading unit, the TA PREMIUM™ instrument places a...
...TA PREMIUM™ 55 - 3.5 6 015458L TA PREMIUM™ 55 - 4.8 6 015477L TA...

6. TA PREMIUM™ (Single Use Loading Units With Titanium Staples)
...TA PREMIUM™ (Single Use Loading Units With Titanium Staples) View Larger...
...or 4.8 single use loading unit, the TA PREMIUM™ instrument places a...
...TA PREMIUM™ 55 - 3.5 6 015458L TA PREMIUM™ 55 - 4.8 6 015477L TA...

7. TA PREMIUM™ (Single Use Loading Units With Titanium Staples)
...TA PREMIUM™ (Single Use Loading Units With Titanium Staples) View Larger...
...or 4.8 single use loading unit, the TA PREMIUM™ instrument places a...
...TA PREMIUM™ 55 - 3.5 6 015458L TA PREMIUM™ 55 - 4.8 6 015477L TA...

8. MULTIFIRE ENDO TA™ 30 (Single Use Loading Units with Titanium Staplers) Features and Benefits
...MULTIFIRE ENDO TA™ 30 (Single Use Loading Units with Titanium Staplers)...
...The MULTIFIRE ENDO TA™ 30 stapler places a triple staggered row of...
...The MULTIFIRE ENDO TA™ 30 stapler is designed for introduction through...

9. MULTIFIRE ENDO TA™ 30 12 mm (Single Use Staplers with Titanium Staplers) Features and Benefits
...MULTIFIRE ENDO TA™ 30 12 mm (Single Use Staplers with Titanium Staplers)...
...The MULTIFIRE ENDO TA™ 30 stapler places a triple staggered row of...
...The MULTIFIRE ENDO TA™ 30 stapler is designed for introduction through...

10. TA 90 B™ (Single Use Loading Unit with Titanium Staples) Features and Benefits
...TA 90 B™ (Single Use Loading Unit with Titanium Staples) View Larger Image...
...Use Loading Unit (SULU), the TA 90 B™ and TA 90 BN™ surgical stapling...
...notch in the instrument head of the TA 90 BN™ surgical stapling...

Thanks for visiting. Click here to create your own FREE website at Freewebs.com! _uacct = "UA-230305-2"; urchinTracker();No user avatar
bakero207
Latest page update: made by bakero207 , Dec 7 2006, 2:13 PM EST (about this update About This Update bakero207 Edited by bakero207

17023 words added
87 images added

view changes

- complete history)
Keyword tags: None
More Info: links to this page
There are no threads for this page.  Be the first to start a new thread.